Ingredientul din bucătărie care e fatal în cantități mari. Medicii trag un semnal de alarmă

Bicarbonatul de sodiu, ingredientul din bucătărie care este fatal consumat în exces

Suntem invadați de rețete miraculoase în care bicarbonatul de sodiu este rege, fiind prezentat ca leac ce vindecă de la ulcer până la cancer. Cei care recomandă consumul de pulbere albă ne prezintă acest compus chimic drept un remediu secret bine păstrat de medici. În realitate, adevărul este la mijloc. Își face treaba cu succes atunci când vine vorba de gospodărie, curățenie, dezinfectare, dar scârțâie atunci când vine vorba de sănătate, rețetele lui nefiind general valabile.

Bicarbonatul de sodiu, leac sau otravă? Medicii trag un semnal de alarmă asupra folosirii ingredientului din bucătărie

Ca tratament, bicarbonatul de sodiu este recomandat, dar cu rezerve și cu multă precauție, pentru că, dacă este consuma în exces, poate să dăuneze. Adesea, pulberea albă este prezentată ca o adevărată binefacere pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian. Despre asta, medicii spun că bicarbonatul poate fi de folos pentru moment, în caz de urgență, dacă în casă nu există un pansament gastric. În schimb, folosit timp îndelungat, nu va face altceva decât să accentueze predispoziția spre ulter.

„Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, susţine medicul chirurg Călin Tiu.

Este greșit să ne periem dinții cu bicarbonat de sodiu cumpărat din magazin 

La fel de recomandat, sau poate mai mult, este și înlocuirea pastei de dinți cu un amestec între bicarbonat și suc de lămâie. Stomatologii avertizează, însă, că, dacă nu știm cum să ne periem dinții cu acest preparat, ne-am putea face mai mult rău decât bine și am putea ajunge la afecțiuni paradontale foarte grave.

„Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale.

Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional.

Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie, ” explică Canelia Vartolomei, medic stomatolog, potrivit Adevărul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI