Ingredientul de aur care trebuie adăugat în sarmalele în foi de viță. Vor ieși mult mai gustoase

de: Sabina Anastasia
11 10. 2023

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor, odată cu instalarea sezonului rece. Dacă nu știi cum să prepari acest fel de mâncare cu ajutorul foilor de viță de vie, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică ce să adaugi în compoziția pe care o pui în foi, pentru un gust savuros.

Ce ingredient să adaugi în compoziția pentru sarmale

Multe gospodine obișnuiesc să gătească sarmale cu frunze de varză murată. Există și rețete ce presupun folosirea foilor de viță de vie. Acestea oferă preparatului final un gust savuros, fiind și de sezon. În această perioadă a anului, gospodinele se pregătesc pentru recoltarea strugurilor.

Foile de viță de vie oferă sarmalelor un gust deosebit. Importantă este în acest sens și compoziția pe care o prepari. Româncele folosesc, de obicei, carne de porc pentru a pregăti compoziția pentru sarmale. Un ingredient pe care trebuie neapărat să-l adaugi în ea este pieptul de pasăre.

Pentru ca rezultatul final să nu fie unul gras, cei mai experimentați bucătari recomandă amestecarea cărnii de porc cu pieptul de pasăre. La final, sarmalele vor ieși mai gustoase decât de obicei, dar și mai fragede, și mai suculente. Iată cum trebuie să le gătești!

Cum să prepari rapid sarmale în foi de viță de vie

Ingrediente:

  • 50 frunze viță de vie;
  • 1 kg carne de porc tocată amestecată cu piept de pasăre;
  • 1 ceapă;
  • 100 g orez (cca 100 g);
  • 20 ml ulei de floarea-soarelui;
  • 150 ml suc de roşii;
  • condimente: sare, piper, boia de ardei;
  • 500 ml borș/ zeamă de varză murată;
  • 150 g smântână;
  • pătrunjel (opțional).

Mod de preparare:

  1. Se spală foile de viță de vie cu apă rece, li se taie codițele și se opăresc câteva secunde.
  2. Se pun foile de viță de vie în apă cu gheață, pentru a nu-și pierde culoarea.
  3. Se spală și se lasă orezul la scurs, într-o sită.
  4. Se curăță, se spală și se toacă ceapa mărunt.
  5. Se călește ceapa tocată mărunt într-o tigaie.
  6. Se adaugă orez și suc de roșii peste ceapă și se amestecă 5 minute.
  7. Se lasă amestecul de legume deoparte, la răcit.
  8. Se amestecă orezul, carnea tocată, condimentele și pătrunjelul într-un vas de bucătărie mare.
  9. Se așează foile de viță de vie cu nervurile în sus, se pune în ele o lingură de compoziție.
  10. Se rulează foile de viță umplute cu compoziție și se închid la capete.
  11. Se așează sarmalele în oala de lut sub formă de straturi.
  12. Se adaugă borș în oala cu sarmale, se acoperă cu capac și se dă la foc mic 1 oră.

Dacă lichidul din oala cu sarmale scade prea mult, se completează cu apă călduță. Sarmalele sunt, de regulă, gătite după o oră jumătate. Se pot servi imediat, după ce s-au răcit puțin, ca să nu frigă. Se pot mânca simple sau alături de o garnitură pe bază de smântână sau iaurt. Poftă bună!