Ingredientul de 3 lei care te scapă de mirosul de ceapă din bucătărie. E varianta cea mai simplă

de: Corina Oprea
24 12. 2023

După ce prăjești ceapa sau chiar când, pur și simplu, o toci, mirosul ei se răspândește în toată bucătăria. Este foarte greu de eliminat și poate persista chiar și o zi întreagă, deși deschidem geamul și aerisim. Află că există un ingredient-minune, care costă doar trei lei, dar te scapă imediat de aroma neplăcută.

Cum să scapi de mirosul de ceapă doar cu un ingredient

Ceapa este unul dintre cele mai folosite alimente, nelipsit din majoritatea felurilor de mâncare. Chiar dacă dă mâncărurilor o aromă plăcută, mirosul rămas în casă este extrem de neplăcut și dispare și foarte greu.

Indiferent că este gătită sau crudă, ceapa are un miros specific, ce parcă rămâne imprimat în tot ce te înconjoară. Dacă nu vrei să apelezi la ajutorul a tot felul de substanțe chimice, află că există un ingredient-minune, care costă doar trei lei, dar are puterea de a elimina orice aromă neplăcută din casă.

Dacă dorești să elimini mirosul persistent de ceapă și să eviți iritarea provocată de acesta în timpul gătitului, există o soluție simplă și eficientă la îndemâna ta: bicarbonatul de sodiu, un ingredient versatil și comun în gospodărie.

Atunci când tai ceapa, împarte-o în jumătate și presară generos bicarbonat de sodiu pe suprafața tăiată. Așteaptă câteva minute pentru a permite bicarbonatului să-și facă efectul, neutralizând astfel marea parte din miros.

După acest interval, clătește cu grijă ceapa sub un jet de apă rece pentru a îndepărta bicarbonatul. Procesul de clătire va asigura că nu vei adăuga gust neplăcut preparatului tău.

Acum poți toca și utiliza ceapa în rețetele tale fără teama de a răspândi mirosul peste tot în bucătărie. Această metodă simplă și eficientă te va ajuta să gătești mai plăcut, fără a fi deranjat de mirosul persistent al cepei.

Trucuri utile pentru mirosurile neplăcute

Procesul obișnuit de curățare cu apă caldă și detergent de vase poate să nu fie suficient pentru a scăpa de persistentul miros de ceapă rămas în vase, însă există o soluție eficientă, și anume bicarbonatul de sodiu.

Acesta poate fi folosit cu succes singur sau într-o combinație inteligentă cu alte ingrediente. Pentru a restabili prospețimea recipientelor folosite pentru tăierea cepei, iată un mod eficient de utilizare a bicarbonatului de sodiu în combinație cu oțetul.

Află și: Parfumul cu bicarbonat de sodiu care te scapă de mirosurile neplăcute din baie. Îţi vei impresiona invitaţii de Crăciun

În primul rând, după ce ai utilizat tocătoarele pentru ceapă, presară o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu pe întreaga suprafață afectată. Apoi, adaugă câteva linguri de oțet peste bicarbonat. Această combinație va declanșa o reacție chimică, rezultând în formarea unei spume active.

Permite amestecului să acționeze timp de 10-15 minute, oferind astfel bicarbonatului și oțetului posibilitatea de a neutraliza mirosul persistent de ceapă. După acest interval, clătește tocătorul cu apă fierbinte pentru a elimina complet reziduurile și pentru a asigura că mirosul neplăcut a fost în întregime îndepărtat.

Prin această metodă ingenioasă, vei putea reda prospetimea vaselor tale de bucătărie și vei scăpa de orice urmă neplăcută lăsată de ceapă.

Deși bicarbonatul de sodiu nu este dăunător dacă este ingerat în cantități mici, poate fi iritant pentru ochi și piele dacă are loc contactul. Prin urmare, este important să nu lăsați bicarbonatul de sodiu la îndemâna copiilor și în preajma a animalelor de companie.

Bicarbonatul scoate mirosurile neplăcute și de pe mâini. Pune praful direct pe mâinile ușor umede sau într-un bol cu apă, unde să le ții timp de câteva minute, ca să aibă efect. La final, mirosul de ceapă sau orice alt aliment va dispărea ca prin minune.

La ce mai poate fi utilizat bicarbonatul de sodiu

Îndepărtați murdăria și toate petele de pe podele fără a lăsa urme de zgârieturi. Folosiți 1/2 cană de bicarbonat de sodiu într-o găleată cu apă caldă. Apoi ștergeți și clătiți pentru o podea strălucitoare.

Află și: A amestecat bicarbonat de sodiu cu două linguri de zaț de cafea și a scăpat de o mare problemă. Trucul pe care orice gospodină trebuie să-l știe

Aruncați 1 cană de bicarbonat de sodiu în canalul de scurgere, apoi turnați o ceașcă de oțet alb. Lăsați să stea o jumătate de oră pentru a-și face efectul, apoi pompați apă fierbinte deasupra.

Presărați bicarbonat de sodiu pe un burete umed și curățați ușor interiorul și exteriorul cuptorului cu microunde. Apoi clătiți bine cu apă. Alternativ, adăugați câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un vas cu apă și puneți la cuptorul cu microunde.

Se încălzește timp de 3 – 5 minute. Când cuptorul cu microunde se oprește, ține ușa închisă pentru a face puțină umiditate și a aburi vasul de apă, ca să aibă timp să lucreze. Scoateți vasul și ștergeți interiorul cuptorului cu microunde cu o cârpă umedă.

Înlăturați petele de apă inestetice de pe suprafețele din lemn cu o pastă din bicarbonat de sodiu, amestecată cu câteva picături de apă. Frecați petele cu o perie moale și apoi ștergeți cu o cârpă curată.

Înlăturați petele de sânge de pe țesături. Dacă este proaspătă, pata poate fi îndepărtată prin spălare în apă rece. Dacă este greu de scos, fiind acolo de ceva timp, lăsați-o câteva ore în apă rece, la care adăugați un vârf de bicarbonat de sodiu.

Înlătură urmele de zgârieturi (chiar și creion) de pe pereți și mobilier stropind cu bicarbonat de sodiu pe un burete umed și frecând ușor locul. Apoi ștergeți cu o cârpă curată și uscată și veți vedea cum nu mai rămâne nicio urmă.