Ingredientul care trebuie pus în ouăle pentru aluatul de cozonac. Trucul este eficient

de: Bișinicu Andreea
24 10. 2022

Dacă și ție îți place să mănânci cel mai gustos și pufos cozonac de Crăciun, gospodinele ți-au pregătit câteva trucuri geniale care te vor ajută să prepari cea mai bună rețetă. Cu ce ingredient trebuie să amesteci ouăle, atunci când pregătești aluatul de cozonac.

Ingredientul secret care îți dă cei mai pufoși cozonaci

Poate nu te-ai gândit la asta, dar atunci când prepari cozonacul pentru masa de Crăciun, trebuie să ții cont de anumite mici sfaturi. Gospodinele îți recomandă, de exemplu, să freci ouăle cu puțină sare, înainte de a le introduce în aluat.

În acest fel, culoarea gălbenușului va căpăta o nuanță mult mai puternică, iar cozonacii vor avea un aspect mult mai plăcut.

De asemenea, un alt truc este să folosești ouă de găină, deoarece cele de rață sau gâscă sunt prea dense, iar aluatul nu va crește la fel de mult. În altă ordine de idei, iată cum sună cea mai populară rețetă de cozonac pentru Crăciun.

Ingrediente

  • 1 kg făină (cernută din nou înainte de a o folosi),
  • 200 g zahăr,
  • 450 ml lapte (cald),
  • 100 g unt cu 80% grăsime,
  • 4 ouă,
  • coajă de la o lămâie rasă (dacă nu este tratată chimic),
  • 35 g drojdie proaspătă,
  • 15-20 g sare.

Umplutură

  • 500 g nucă (măcinată),
  • 200 g zahăr,
  • 250 ml lapte (cald),
  • 2 linguri cacao pudră,
  • esenţă de rom,
  • esenţă de vanilie.

Alte ingrediente:

  • ciocolată neagră (dată pe răzătoare sau tocată mărunt),
  • stafide,
  • rahat (tăiat cubuleţe mici),
  • mac,
  • zahăr tos.

Mod de preparare

Pentru început, vei pregăti drojdia, pe care o amesteci cu puţin zahăr şi apă călduţă/ lapte, pentru a deveni un lichid mai gros. Apoi, în laptele care a rămas, vei turna zahărul şi vei amesteca până când se va topi totul.

Într-un castron încăpător, se toarnă făina, drojdia şi ouăle, apoi treptat amestecul de lapte cu zahăr. Spre final, introdu sarea, untul şi coaja de lămâie. După ce totul s-a omogenizat şi obţii o cocă uşor lipicioasă, e necesar să laşi la dospit acest aluat de cozonac.

Apoi, adaugă într-un bol nuca, peste care e necesar să torni laptele cald, zahărul şi celelalte ingrediente. Poți pune şi câteva pătrățele de ciocolată neagră, amară, pe care le poţi mărunţi la un aparat special sau le poţi rade, stafide, rahat sau alte astfel de ingrediente. Se omogenizează totul până când se formează crema.

După ce aluatul a crescut, stropeşte blatul de lucru cu puţin ulei, plasează pe el coca ce a crescut şi împarte-o în două. Iei fiecare bucată în parte, o întinzi bine, iar peste ea pui jumătate din cremă şi rulezi, după care așezi acest cozonac cu nucă în tavă. La fel faci şi cu următoarea bucată. Peste, poţi să ungi cozonacii cu ou şi să presari deasupra mac şi zahăr tos. Apoi, laşi cozonacii în tăvi, să mai crească pentru încă 60 de minute.