Ingredientul care te poate îmbolnăvi. Toate femeile îl folosesc, mare atenție
Ce ingredient te poate îmbolnăvi. Mare atenție, deoarece mulți îl folosesc: este vorba de pudra de talc pentru copii, pentru care, în urmă cu ceva timp, aproximativ 12.000 de femei au dat în judecată o companie celebră, susținând că această pudră de talc pentru copii le-ar fi cauzat cancer ovarian.
Ce ingredient te poate îmbolnăvi
Cu altă ocazie, un grup de reclamanți din SUA a menționat că pudra de talc folosită era contaminată ci azbest, un mineral cancerigen ce este considerat nesigur la expunere. Un juriu a dat dreptate acestui grup, aprobând chiar și o despăgubire de 4,69 de miliarde de dolari, conform New York Times.
Despre pudra de talc
Talcul este un mineral argilos care se obține din depozite de zăcăminte subterane. Este un mineral cu duritatea cea mai redusă, făcându-l util pentru o gamă largă de produse industriale și de consum. Azbestul se găsește tot în pământ, iar filoanele din el pot să fie găsite și în depozitele de talc. Geologii spun că duc la roscul apariției unei contaminări încrucișate. Talcul este utilizat în multe produse cosmetice: ruj, rimel, pudră de față, fard de obraz, fard de pleoape, fond de ten și în produse de machiaj pentru copii. Talcul mai este folosit și în procesarea mâncării și pentru anumite suplimente, pastile farmaceutice, gumă de mestecat și orez șlefuit. A fost găsit chiar și în carioci sau jucării pentru copii. De asemenea, talcul este inredientul principal și în pudra pentru copii.
Pediatrii i-au avertizat pe părinți să nu folosească pudra pe copii, deoarece există riscul ca talcul să fie inhalat, putând duce la sufocare, la boli respiratorii, afecțiuni cronice și leziuni pulmonare. Acest lucru nu are legătură cu azbestul. Însă la modul general, femeile susțin că pudra le-a cauzat cancerul ovarian deoarece au folosit-o pentru igiena intimă timp de decenii, iar unele au inhalat pudra din aer.
Johnson & Johnson este compania care deține cea mai mare parte de pe piața pudrei de talc. Compania spune că talcul său nu are azbest și că acuzațiile potrivit cărora talcul ar cauza cancerul se bazează pe cercetări științifice îndoielnice. În 2010 FDA a testat produsele din talc, concluzionând că ele nu conțin aazbest, dar testele s-au efectuat numai pe talc brut de la patru furnizori, fiind analizate numai 24 de produse comerciale. Însă experții angajați de către reclamanți care au dat în judecată Johnson & Johnson și care au analizat talcul susțin că au găsit azbest în produsele vizate.