Ingredientul care se pune în butoiul de varză. Schimbă tot gustul, toţi te vor lăuda la iarnă

de: Ana Chivu
09 08. 2022

Românii adoră în special varza murată. Dintre toate legumele conservate astfel, oamenii consumă cel mai des varza pusă la fermentat. Gospodinele au încercat cu siguranță nenumărate rețete, dar una deosebită este pe plac tuturor. Un ingredient care nu trebuie să lipsească din butoi va da un gust deosebit legumelor. Cei care vor gusta din varza ta vor vrea și a doua porție. Iată despre ce este vorba!

Ce ingredient nu trebuie să lipsească din butoiul cu varză: îi dă un gust bun

Toate gospodinele își pregătesc în această perioadă din an bunătățile pentru cămară. Românii sunt obișnuiți să pună legume sau fructe la murat și să facă zacuscă sau tocană din diverse pentru sezonul rece, moment în care vor începe să se bucure de ele. Cu siguranță cei mai harnici au încercat de-a lungul timpului diverse rețete.

Există un ingredient secret pe care trebuie neapărat să îl adaugi în butoiul cu varză sau în recipientele în care pui legumele. Ea o să fie foarte aromată. Trebuie să respecți câteva reguli foarte importante în timpul acestui proces. Înainte să te apuci de treabă este important să menționezi faptul că mulți fac o greșeală atunci când pun legumele în butoaie de plastic.

Marii bucătari nu recomandă acest lucru. Trebuie să scobești fiecare varză de cotor, ulterior în spațiul rămas să pui o lingură de sare. Pune verzele cu grijă în butoi și mai adaugă un strat de sare grunjoasă.

Ce trebuie să faci?

După acest pas, pune hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. Un ingredient special de care nu trebuie să uiți sunt boabele de porumb. Ele țin leguma crocantă.

Pune apă suficientă în recipient încât varza să fie acoperită. Este recomandat să o vânturi la câteva zile. Poți face asta cu ajutorul unui furtun sau unui tub. Concret, trebuie să sufli aer în butoi până ce zeama se acrește. Varza murată trebuie să fie gata în aproximativ 30 de zile, dar asta depinde și de temperatura din încăperea în care este depozitată.

Dacă vrei să aibă o aromă un pic mai piperată sau picantă, chefii recomandă hreanul sau bucăți de ardei iuți. Încearcă să nu exagerezi totuși cu acestea și să lași leguma să își prindă gustul după puținele ingrediente. Cu siguranță te vei bucura astfel de ea când o vei servi alături de un platou țărănesc sau când vei înfășura sarmale cu ajutorul ei.