26 nov. 2022 | 18:17

Ingredientul care nu are ce să caute în aluatul de cozonac. Strică tot gustul, este o mare greșeală

Sfaturi Culinare
Ingredientul care nu are ce să caute în aluatul de cozonac. Strică tot gustul, este o mare greșeală
Ingredientul banal care strica gustul cozonacului

Mai este puțin până la sărbătorile de iarnă. Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar gospodinele încep să facă lista de cumpărături pentru cele mai gustoase rețete tradiționale. Printre delicatesele care nu vor lipsi de pe masa invitaților se află cozonacul. Modul de prepare diferă în fiecare regiune, dar reține că un ingredient nu are ce să caute în aluatul acestui desert faimos.

Ce trebuie să știi despre aluatul de cozonac

Ce poate strica un cozonac, te-ai putea întreba, nu-i așa? Află răspunsul în rândurile de mai jos. Cozonacii nu sunt tocmai ușor de preparat, mai ales dacă nu ai experiență în bucătărie. Totuși, grație acestei rețete, nu doar gospodinele pricepute vor avea aluat rumen, pufos și aromat, ci și persoanele care nu sunt neapărat pasionate de gătit.

Așadar, dacă ai îndoieli în privința calităților tale culinare, lasă-le deoparte și încearcă această rețetă. Vei fi uimită de rezultatul final și, mai mult ca sigur, o vei încerca și cu alte ocazii. Reține că ingredientele pe care le vei folosi la cozonaci trebuie să fie de calitate. La fel de importantă este cantitatea lor.

Rețeta cu care nu vei da greș

Pentru rețeta de cozonaci îți trebuie: 1 kg de făină; 5 ouă (pentru aluat se folosesc doar gălbenușurile, iar albușurile sunt păstrate pentru umplutură); 250 g de zahăr; lapte (pregătește aproximativ un sfert până la jumătate de litru); 100 ml ulei pentru frământat; 50 g de drojdie;
esențe (vanilie, rom, coajă de lămâie și portocale) și un praf de sare.

Pentru umplutură: zahăr, cacao și nuci măcinate, rahat și stafide (după preferințe).

Cu câteva ore înainte de frământarea aluatului, toate ingredientele trebuie să stea la temperatura camerei. Nu deschide geamurile sau ușa atunci când te apuci de rețetă, pentru a evita răcirea aerului (atât în timpul frământării, cât și după scoaterea cozonacului din cuptor).

Ingredientul banal care nu are ce căuta în plămădeț

Amestecă drojdia cu un praf de zahăr, frecând bine. Adaugă puțin lapte călduț și făină (doar cât să se îngroașe puțin aluatul). Rezultatul obținut se numește „plămădeț”. Atenție, însă! Nu care cumva să pui făina rece, iar laptele trebuie să fie călduț (altfel, riști să nu mai crească aluatul, iar gustul nu va mai fi la fel de bun!). Lasă plămădețul câteva minute la căldură, ca să crească.

Separat, amestecă cele cinci gălbenușuri cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esențele, coaja de lămâie sau portocală. Așază făina pentru aluat într-un vas mare. În mijlocul ei faci o deschizătură în care vei pune ouăle și plămădetul (după ce a crescut). Omogenizează puțin și completează cu lapte călduț, doar cât să nu devină aluatul prea moale.

Reține aceste sfaturi pentru un rezultat rumen și apetisant

Bate coca, apoi împăturește-o continuu. Adună marginile de la mijloc, după care întoarce invers aluatul și frământă. Repetă procedura cel puțin jumătate de oră. Este obligatoriu ca frământatul să-l faci cu mâinile înmuiate în ulei călduț.

Chefii spun că aluatul este aproape gata atunci când apar primele bule de aer. După ce termini frământatul, lasă coca să se „odihnească”, apoi rupe-o în două bucăți.

Prima parte o împarți în două. Pe fiecare pui din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra ornezi cu rahat. Rulează și împletește ambele rulouri. Procedează așa cu aluatul rămas.

Pune aluatul în tava de cozonac tapetată cu foaie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină. Lasă afară, la crescut, încă jumătate de oră, după care unge cozonacul cu un ou și presară zahăr. Bagă tava în cuptor circa 45 de minute, până când se rumenește frumos. Sfat prețios: Nu deschide ușa cuptorului în primele 30 de minute, riști ca întreaga compoziție să se lase.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Aparatele care pot fi reparate chiar dacă au ieşit din garanţie. Regula, adoptată de Parlamentul European
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro