Ingredientul banal pe care să-l pui în salata de vinete. Te vei linge pe degete de cât de gustoasă va fi

de: Manolică Anca
26 06. 2023

Salata de vinete este cu siguranță una dintre preparatele preferate ale români. Dar care este secretul uimitor pentru o salată de vinete delicioasă? Ei bine, acest lucru îl vei putea afla din rândurile de mai jos. Iată ce ingredient să adaugi pentru un gust desăvârșit.

Salată de vinete cu maioneză făcută în casă

Dacă și tu te întrebi care este secretul celei mai gustoase salate de vinete, ei bine, cu siguranță, maioneza de casă face diferența. Vei vedea că acest preparat clasic al bucătăriei românești va avea un gust mai bogat și echilibrat, obținut prin combinarea perfectă dintre vinetele coapte și maioneza proaspătă.

Regăsești în rândurile de mai jos o rețetă simplă prin care să pregătești o salată gustoasă, perfectă pentru a fi savurată pe pâine proaspătă sau ca garnitură pentru diverse feluri de mâncare. Îți va reaminti, desigur, și de preparatele gustoase ale copilăriei.

Ingrediente:

  • 4-5 vinete de mărime medie
  • 2 ouă proaspete
  • sucul de la o lămâie
  • 200 ml de ulei vegetal, de preferat – ulei de floarea-soarelui
  • sare și piper după gust
  • oțet alb (opțional)
  • mărar proaspăt, pentru decor

Mod de preparare

Pentru început, se spală și se curăță bine vinetele, după care se înțeapă cu o furculiță în mai multe locuri și se pun la copt în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, timp de aproximativ 40-45 de minute, până când devin moi și ușor rumenite.

După ce s-au răcit suficient, se decojesc, se adaugă puțină sare, după care se lasă la scurs, timp de aproximativ 30 de minute, astfel încât să se elimine excesul de lichid. Între timp, se poate pregăti maioneza de casă.

Se folosește apoi o furculiță sau un blender pentru a pisa vinetele, până se obține o pastă fină care se va amesteca mai apoi cu maioneza. Sosul se adaugă treptat și se învârte bine pentru ca cele două preparate să se amestece bine între ele și gusturile să se întrepătrundă. Se verifică și se ajustează gustul adăugând sare și piper, după gustul fiecăruia.

La final, salata se poate decora cu frunze de mărar proaspăt sau cu puțină maioneză pe partea de sus. Se lasă să se răcească  în frigider pentru cel puțin o oră înainte de a fi servită, astfel încât să se dezvolte aromele și consistența să devină mai fermă.

Spor în bucătărie și poftă bună!