Ingredientul banal care se pune în cozonac pentru a ieşi pufos. Aşa procedează gospodinele din Moldova
Cu toate că este un desert tradițional, ce nu lipsește de pe masa de Crăciun a românilor, mulți au mari emoții în momentul în care îl prepară, chiar și cele mai iscusite bucătărese. În rândurile de mai jos, dezvăluim care este ingredientul banal care se pune în cozonac pentu a ieși pufos. Secretul gospodinelor din Moldova.
Ingredientul ce se adaugă în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos
Poate exista masă de Crăciun care să se încheie fără cel puțin o felie de cozonac? Desertul tradițional, savurat de generații întregi de români din toate colțurile țării, este adevărata provocare a gospodinelor.
Nu este deloc simplu de preparat, necesită timp, efort fizic și condiții speciale, orice pas greșit putând să compromită rezultatul final.
În condițiile în care vorbim despre o rețetă veche, aceasta a suferit unele modificări, bucătăresele din diferite zone ale țării descoperind mici trucuri ce garantează rezultate delicioase.
Dacă vrei să îți răsfeți familia și musafirii cu un cozonac făcut ca la mama acasă, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
Ingrediente aluat:
- un kilogram de făină
- opt gălbenușuri
- 300 de grame de zahăr
- 400 de mililitri de lapte
- 50 de grame de drojdie proaspătă
- două linguri de smântână acră cât mai grasă
- coajă de lămâie
- esențe
- o sută de grame de unt topit
- 100 de mililitri de ulei
Ingrediente umplutură:
- un albuș de ou ce va fi bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată
- mai multe bucăți de rahat
- stafide
Mod de preparare
Pentru această rețetă folosită de gospodinele din Moldova, vei începe prin a cerne făina într-un vas. Apoi, se pune laptele la încălzit, se dizolvă în el zahărul și se adaugă coaja de lămâie.
Urmează maiaua, ce se prepară din drojdie, puțină făină și câteva linguri din laptele preparat. Ai grijă, însă, să nu fie fierbinte. Se adaugă o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.
Se adaugă laptele care trebuie să fie călduț și gălbenușurile frecate cu sare în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna. Fără să ne oprim din frământat, încorporăm în aluat cele două linguri de smântănă – ingredientul ce va ajuta cozonacul să iasă pufos – și untul. Se încorporează toată făina. Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate.
După ce vei întinde aluatul, vei pune compoziția pentru umplură și vei rula, vei așeza cozonacul în vasul special tapetat cu hârtie de copt și îl mai lași la crescut în jur de o jumătate de oră înainte de a-l pune la cuptor.