Ingredientele periculoase din Nutella de la magazin. Cum să prepari acasă varianta mai sănătoasă

de: Sabina Anastasia
14 02. 2024

Este unul dintre produsele de la magazin mult îndrăgite de cei mici, care nu știu însă cât de multe pericole ascunde. Ce ingrediente îndoielnice ca și calitate conține Nutella. Poți să prepari o variantă mult mai sănătoasă acasă, care să satisfacă exact aceleași nevoi.

Calitatea produsului Nutella, pusă la îndoială

Nutella este un desert foarte popular, cremos și dulce, care a fost primit atât de bine de consumatori încât a devenit sursă de inspirație pentru lansarea altor produse. De la cocktailuri până la înghețată cu aromă de Nutella, o mulțime de deserturi de acest fel fac furori printre oameni.

Este fără îndoială delicioasă, însă calitatea produsului Nutella este pusă mereu sub semnul întrebării. Chiar dacă se spune că prezintă în compoziție alune sau cacao, nu înseamnă că valoarea sa nutrițională este calitativă sau că ingredientele promovează o dietă sănătoasă, spun experții.

Citește și: Diferențele dintre Nutella și Fineti. Care produs are mai multă ciocolată, de fapt

Cât de sănătos este desertul, de fapt

Specialiștii care au analizat produsul atât de îndrăgit de copii, dar și de adulți au concluzionat că acesta conține foarte mult zahăr, ulei de palmier, alune de pădure, cacao, lapte praf, lecitină și vanilină sintetică. Alimentul este, astfel, bogat în calorii, zahăr și grăsimi.

În timp, un astfel de produs poate cauza probleme de sănătate, dacă este consumat în cantități mari. Există o variantă vegană a acestuia, care poate fi preparată acasă, cu ingrediente naturale sau cât mai aproape de acestea. Este mult mai sigură pentru consum.

Lista ingredientelor necesare pentru Nutella vegană

  • 150 g alune de pădure
  • 30 g pudră de karob
  • 110 ml sirop de arțar
  • 2 g sare
  • 65 ml apă
  • 3 g vanilie pudră (opțional)

Citește și: Ce se ascunde sub capacul borcanelor de Nutella. Imaginile s-au viralizat pe TikTok

Modul de preparare al Nutellei cu ingrediente sănătoase

  1. Se pun alunele de pădure pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor.
  2. Se lasă alunele de pădure la rumenit în cuptor, timp de 10 minute.
  3. Se scot alunele de pădure din cuptor și se pun în robotul de bucătărie.
  4. Se mixează alunele de pădure rumenite până se obține un fel de unt.
  5. Se adaugă restul ingredientelor: pudra de karob, siropul de arțar, praful de sare și vanilia.
  6. Se mixează toate ingredientele până când obținem o compoziție omogenă.
  7. Se diluează compoziția cu apă, până capătă consistența dorită.

Nutella vegană este gata. Se depozitează la frigider, unde rezistă până la o lună de zile. Se poate consuma ca atare, se poate consuma pe pâine sau încorporată în deserturi. Poftă bună!