Informații de ultimă oră despre redeschiderea școlilor. Ce se întâmplă, de fapt, în culise
Un alt subiect fierbinte al acestor zile de început de an, este începerea școlii, fizic, din 8 februarie. Deși, practic, sistemul este nepregătit, Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu anunță revenirea în clase din 8 februarie. În același timp, Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, spune că se cam grăbesc lucrurile. Deja, mai spune Cîmpeanu, s-au luat în calcul diferitele scenarii, dar practica ne omoară, că la teorie stăm bine.
Revenirea în clase din 8 februarie, o certitudine
Odată cu începerea noului semestru, anunțat pe 8 februarie, Sorin Cîmpeanu a dat ca certă revenirea în clase din 8 februarie, dar cu modificări considerabile. Printre primele modificări, anunțate pe 21 ianuarie, a fost micșorarea numărului de elevi în clase odată cu revenirea în clase din 8 februarie.
”Cred că atâta vreme cât această metodologie este asumată de un ministru al educației în funcție, atâta vreme cât impactul financiar.
Este vorba de simpla micșorare de la 28 la 26 pe filieră teoretică. Se vor micșora de la 28 la 24 pe filiera tehnologică plus profesional plus dual. Impactul este mult peste 1000 de clase.”, anunța ministrul.
Mergând mai departe cu lucrurile, același ministru anunța recent că „Interesul major pentru deschiderea şcolilor se păstrează”. Asta însemnând că sunt încă discuții între factorii de decizii, din cadul Ministerului Educației, Sănătății și Finanțelor. Cîmpeanu a mai declarat că aceste discuții sunt unele aprinse și cu multe puncte nerezolvate încă.
”Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă. Analiza se va încheia cu o decizie anunţată deja pentru data de 2 februarie.
Cei îndreptăţiţi cu competenţe în domeniul sanitar fiind foarte atenţi la aceste evoluţii”, a spus Cîmpeanu, duminică, într-o intervenţie la postul Digi 24.
Scenariile pentru revenirea din 8 februarie
În aceeași intervenție televizată, ministrul Sorin Cîmpeanu a abordat și discuția despre eventualele scenarii pentru revenirea în clase, declarând că sunt luate în considerare mai multe astfel de situații. Unul din punctele nevralgice, predarea hibrid, a fost exclusă din start, mai declară ministrul, datorită ineficienției dovedite.
„Scenariile anunţate exclud această posibilitate de derulare a scenariului hibrid. Acesta s-a dovedit a fi ineficient din perspectivă educaţională.
Scenariile anunţate rămân aceleaşi, sub rezerva analizei evoluţiei epidemiologice, mai ales cu privire la această nouă tulpină”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Concluzia declarațiilor ministrului Sorin Cîmpeanu este că revenirea în 8 februarie, este o certitudine. O altă concluzie, cel puțin în teorie, este că s-au luat toate măsurile ca elevii să fie în siguranță și că nu vor exista riscurile unei infectări a acestora sau a cadrelor didactie.
Programări pentru profesori la vaccinarea anti-covid în martie
În cazul cadrelor didactice, încadrate în etapa a II-a de vaccinare, există o situație, cel puțin ciudată.
În condițiile în care a început etapa a doua de vaccinare, și revenirea în clase din 8 februarie, profesorii nu mai au locuri la programările de vaccinare, găsind locuri doar din martie.
Asta în condițiile în care se cere imperativ vaccinarea acestora pentru a nu deveni posibili factori de infectare în școli.