Informații de ultimă oră despre Ion Iliescu. Secretul fostului președinte al României a fost dezvăluit

de: Manolică Anca
28 06. 2023

Poetul Mircea Dinescu a făcut dezvăluiri incendiare cu privire la modalitatea de achiziționare a casei din Primăverii de către fostul președinte Ion Iliescu. Cum ar fi încălcat legea politicianul, potrivit artistului. Mai multe detalii, în rândurile de jos.

Mircea Dinescu, dezvăluiri despre Ion Iliescu

Invitat la postul Prima News, poetul Mircea Dinescu a făcut o dezvăluire uluitoare despre fostul președinte al României, Ion Iliescu. Acesta susține că politicianul și-a cumpărat casa din Primăverii printr-o operațiune de spălare de bani instrumentată în 1994 de oamenii din partidul său, FDSN, de pe urma căreia s-au obținut câteva zeci de mii de dolari.

În cadrul emisiunii Insider Politic, artistul a afirmat că lansarea, în 1994, a cărții ”Revoluție și reformă” a lui Ion Iliescu, a fost precedată de o surprinzătoare lansare a cărții și în Turcia, prin intermediul unei edituri din Istanbul.

A avut profituri record

După ce cartea a ajuns pe piață, s-au raportat profituri record din vânzare, fostul șef al statului încasând câteva zeci de mii de dolari din drepturi de autor.

Cu toate acestea, spune Mircea Dinescu, banii erau asigurați nu din vânzări, ci din alte surse, în urma unui angajament al partidului lui Iliescu. La vremea aceea, ziaristul de investigații Cornel Ivanciuc, de la Academia Cațavencu, a făcut o anchetă în Istanbul, iar cartea lui acestuia nu apăruse în nicio librărie.

Iliescu avea nevoie de 50 de mii de dolari

”Când să-și cumpere casa, lui Iliescu îi trebuiau vreo 50.000 de dolari, pe care nu îi avea” spune Dinescu, care pe atunci lucra chiar la revista amintită. Așa se face că, în interiorul partidului, s-a pornit o alertă pentru salvarea casei președintelui.

Iar soluția a venit de la Viorel Hrebenciuc, explică scriitorul, care a mers la cineva de la Banca Religiilor, a rezolvat cu o editură turcă, au tradus cartea, au scos circa 30 de exemplare și i-au făcut o prezentare la televiziunea publică alături de o delegație din Turcia.

Astfel spune poetul, respectiva carte ar fi trebuit să se vândă mai bine decât Coranul pentru a putea fi încasate aceste sume din drepturile de autor.

El mai spune că Iliescu nu a știut niciodată de aranjamentul făcut de social-democrați, el susținând în continuare și-a luat casa realmente din drepturi oneste de autor.

Citește și: Ion Iliescu, „fanul” Danei Budeanu? Video-ul care face furori pe internet: „O spioană, un fel de Mata Hari”