Informații bombă despre primul italian testat pozitiv cu tulpina Omicron, deși era vaccinat anti-Covid-19. În ce stare se află, de fapt
Apar informații noi privind persoanele care au fost testate pozitiv cu noua variantă mutantă, deși erau vaccinate împotriva Covid-19. Astfel, primul italian infectat cu Omicron a declarat în ce stare se află și ce s-a întâmplat cu familia sa după ce a transmis virusul mai departe.
„A funcționat excelent în cazul nostru”
Vești bune din Italia, acolo unde un bărbat s-a întors în peninsulă din Mozambic, pe data de 11 noiembrie, mergând de la aeroport direct acasă, acolo unde era așteptat de întreaga familie. Potrivit acestuia, în urma interacțiunii dintre el și familie, toți membrii, adică patru adulți vaccinați și doi copii, s-au infectat, vârsta acestora variind între 8 ani-81 de ani.
Din fericire, Ferdinando Russo a mărturisit că starea acestuia, cât și a familiei este una bună, acest lucru datorându-se vaccinului anti-Covid-19.
„Situația e sub control. Sunt bucuros că am fost vaccinat, a funcționat excelent în cazul nostru, având în vedere simptomele ușoare pe care le-am avut cu toții”, a declarat primul italian testat pozitiv cu Omicron.
Potrivit Agenției ANSA, rezultatele efectuate ulterior vor arăta dacă mai există persoane din aeronavă infectate cu această tulpină. De menționat este faptul că, Ferdinando Russo a fost testat negativ pentru Covid-19 la plecarea către Africa.
Valeriu Gheorghiță, informații de ultimă oră despre varianta Omicron
În cursul serii de luni, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a explicat pe înțelesul tuturor cetățenilor informațiile cunoscute până acum despre tulpina Omicron. Medicul a confirmat că este singura tulpină cu cele mai multe mutații, care poate fi rezistentă la vaccin. De asemenea, cetățenii care au trecut prin boală sau sunt vaccinați se pot infecta, însă forma dezvoltată de aceștia ar fi una mai ușoară, spre deosebire de cazul celor neimunizați.
„Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit pănă la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât supă vaccin cât şi după boala naturală.
Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate.
În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri, Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta. Din datele preliminare, da se pare că are această capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă.
Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.