Infecția cu Covid-19 poate produce nașterea unui copil mort. Pericolul în care se află femeile însărcinate, de fapt. Studiu

de: Rosu Ioana
11 02. 2022

Rezultatele ultimelor studii indică efectele negative ale infecției cu Covid-19 asupra copiilor nenăscuți. Mai exact, este vorba despre producerea morții lor încă din pântecele mamei sau imediat după naștere. Cercetătorii din 12 țări au analizat mai multe probe care au condus către același rezultat: infecția cu Covid-19 poate afecta femeile însărcinate, provocând moartea bebelușului.

Ce se întâmplă în corpul femeii însărcinate

Studiul a fost realizat de către cercetători din 12 țări și toți au analizat țesutul placentar în cadrul autopsiei de la 64 de copii născuți morti și patru nou-născuți care s-au stins la scurt timp după naștere. În toate situațiile, mamele copiilor erau nevaccinate și avuseseră Covid-19 în timpul sarcinii.

Medicul Jeffery Goldstein, patolog la Școala de Medicină Feinberg, de la Universitatea Northwestern, a explicat că studiul efectuat în cele 12 țări, printre care și SUA, a indicat o deteriorare a placentei, mai degrabă decât o infecție a fătului, care ar fi putut provoca nașterile premature.

În urma studiilor anterioare, s-a ajuns la concluzia că șansele de naștere ale unui copil mort sunt mai ridicate în cazul femeile însărcinate, infectate cu COVID-19, în special cu varianta Delta. Recomandările specialiștilor au în vedere vaccinarea în cazul femeilor însărcinate, ca mijloc de protecție împotriva unor posibile complicații de acest gen.

Inițiatorul studiului, dr. David Schwartz, un patolog din Atlanta, a explicat că alte infecții precum cea cu virusul Zika, se infiltrează prin placenta, ajungând să infecteze și să deterioreze fătul, provocându-i moartea timpurie.

De aceea, specialiștii au dorit să afle dacă și în cazul infecției cu Covid-19 au loc aceleași fenomene, însă rezultatul a fost total opus. Virusul SARS-CoV-2 nu trece mai departe de placentă, însă o poate distruge, având ca rezultat nașterea prematură a bebelușului, care în multe cazuri devine fatală: „La multe dintre aceste cazuri a fost distrusă peste 90% din placenta, foarte înfricoșător”, a dezvăluit Schwartz.

În acest moment, nu este clar dacă infecțiile cu Omicron cresc, de asemenea, șansele de naștere prematură,  studiulfiind efectuat  înainte de apariția acestei tulpini.