Indicele de Masă Corporală se schimbă. Cum motivează specialiștii decizia
Schimbări în dreptul Indicelui de Masă Corporală. De ce se întâmplă acest lucru și care este explicația adusă de către specialiști? Iată modificările pe care trebuie să le iei la cunoștință!
Indicele de Masă Corporală de schimbă: explicația specialiștilor
În vizorul tuturor urmează să intre un nou indice de măsurare a greutății. Concret, metoda folosită pentru diagnosticarea obezități are limite serioase, arată cercetătorii care au venit cu un instrument mai precis decât cel cunoscut de toată lumea. Indicele era calculat prin împărțirea greutății la înălțime și ajuta medicii să pună diagnosticul unor oameni care suferă de obezitate.
De asemenea, acest lucru ajuta și la prezicerea riscului unei persoane de a dezvolta această problemă de sănătate. Specialiștii au ajuns la concluzia că forma corpului și mai ales a taliei e un predictor puternic al problemelor de sănătate – detaliul la care trebuie să fii mai atent.
Noua metodă ia în considerare vârsta, sexul, înălțimea și circumferința taliei, fiind astfel un instrument total cu mult mai eficient față de ghidul dur anterior care declanșa tulburări de alimentație și nu făcea diferența între grăsime și mușchi.
- Ce este IMC?
„Indicele de masa corporala (IMC) este un indicator cu recunoastere stiintifica, stabilit in urma rezultatelor unor studii populationale de mare anvergura, care au avut ca scop relevarea unei legaturi intre raportul inaltime-greutate pe de-o parte si strea de sanatate, pe de alta parte. Statisticile arata ca persoanele al caror indice de masa corporala este cuprins in intervalul 18,50 – 25 au o stare de sanatate mai buna.
Depasirea acestui interval, atat cu plus cat si cu minus, reprezinta un risc pentru starea de sanatate. Valorile indicelui de masa corporala de peste 25 coincid cu o crestere proportionala a problemelor de sanatate – cu cat greutatea este mai mare, cu atat creste riscul aparitiei problemelor de sanatate. Dar si deficitul ponderal excesiv reprezinta un risc de aparitie a unor probleme de sanatate. Deci, cu cat indicele de masa corporala se „indeparteaza” de intervalul 18,50 – 25, cu atat creste riscul aparitiei problemelor de sanatate”, arată cdt.babeș.ro.
Legătura dintre greutate și sănătate
Greutatea corporală și starea de sănătate sunt într-o relație de interdependență. Starea de sănătate poate fi influențată de greutate și invers. Menținerea unei greutăți normale reprezintă unul din cei mai importanți pași în menținerea unei stări de sănătate bune și evitarea riscului de îmbolnăvire.
Creșterea în greutate crește riscul unor probleme de sănătate precum:
- bolile cardiovasculare
- insuficienta cardiaca
- hipertensiunea arteriala
- infarctul miocardic
- accidentul vascular cerebral
- afectiunile articulatiilor
- unele tipuri de diabet
- unele tipuri de cancer