Incidente în timpul desfășurării alegerilor din Rusia. Un bărbat a încercat să incendieze secţia de votare din Chişinău
În aceste zile au loc alegeri prezidențiale la Moscova, dar și în marile orașe unde Rusia are consulate sau ambasade, printre acestea și Chișinău, capitala Republicii Moldova, unde, conform autorităților, au avut loc incidente în timpul desfășurării alegerilor din Rusia. Se pare că un bărbat a încercat să incendieze secţia de votare din Chişinău.
UPDATE: Ministerul de Externe al Rusiei reacționează
Ca urmare a recentelor incidente în timpul desfășurării alegerilor din Rusia, la Chişinău, a venit și o primă reacție din partea Miniserului de Externe rus, în care se spune că:
„Condamnăm ferm încercarea de a incendia Secția Consulară a Ambasadei Rusiei la Chișinău.
Ne așteptăm la o pedeapsă corectă și severă pentru „aruncător de flăcări”. Mulțumim cetățenilor pentru curaj și conștiință civică. În ciuda oricăror provocări, votul la secția de votare continuă ca de obicei.
Observăm o activitate ridicată și un număr mare de persoane dispuse să participe”, a transmis în comunicat Ministerul de Externe al Rusiei.
Incidente în timpul desfășurării alegerilor din Rusia, la Chişinău
În perioada 15-17 martie, cetățenii ruși au fost chemați la urne pentru a-și vota viitorul președinte, iar marile cancelarii nu își fac dubii cine va fi. Alegeri sunt peste tot în lume, unde Rusia are ambasade sau consulate, iar tensiunile sunt la cote maxime.
Se pare că astfel de situații tensionate sunt și la Chișinău, unde autoritățile vorbesc despre incidente în timpul desfășurării alegerilor din Rusia.
Conform autorităților din Republica Moldova, la scrutinul de alegeri de la Ambasada Rusiei la Chișinău au avut loc incidente, acestea precizând că lucrurile au escaladat, după ce un bărbat a încercat să incendieze secţia de votare din Chişinău, situată pe teritoriul ambasadei rusești din capitala Republicii Moldova.
Un bărbat a încercat să incendieze secţia de votare din Chişinău
Informațiile de la fața locului spun că individul, mascat și purtând mănuși medicale, a încercat să incendieze secția de votare din interiorul ambasadei, iar protestul acstuia făcând referire la operațiunile speciale ale Moscovei în Ucraina, prin care Puin anunța eliminarea elementelor fasciste ucrainene.
Poliția din Chișinău a reușit să-l aresteze pe individ, care a fost auzit strigând că nu vrea „să fie ales un fascist”, potrivit publicașiei locale tv8.md. Incidentul, mai spune aceeași publicație, a avut loc în jurul orei 11:30, ora locală, când bărbatul, în vârstă de 54 de ani, a reușit să arunce două recipente cu substanțe inflamabile peste gardul instituției.
Aceleași autorități mai spun că „Până în acest moment nu se cunosc detalii despre această persoană.”
Putin va câștiga al cincilea mandat ca președinte
În aceste zile au loc alegeri prezidențiale în Rusia, iar anailiștii ccidentali vorbesc despre ce se va întâmpla dacă Vladimir Putin câştigă voturile ruşilor. În aceași ordine de idei, presa occidentală spune că actualul lider nu are șanse să piardă, având în vedere că lista contracandidaților săi este una neimportantă.
În aceeași ordine de idei, lista conține, conform presei occidentale, doar oameni de-ai lui Vladimir Putin, Vladislav Davankov de la Partidul Oamenilor Noi, Leonid Slutski de la Partidul Liberal Democrat (LDPR) și candidatul Partidului Comunist Nikolai Karitonov. Concluzia occidentală este că se așteaptă ca scrutinul, puternic regizat, să nu aducă surprize neplăcute pentru Kremlin.
„Acest lucru este valabil mai ales într-o țară în care figurile opoziției rusești nu sunt reprezentate pe buletinul de vot sau în politica tradițională, majoritatea activiștilor fugind din țară.
Cei care au rămas s-au trezit arestați sau încarcerați sau au murit în circumstanțe misterioase, așa cum a fost cazul liderului opoziției încarcerat Alexei Navalni. Kremlinul a negat că ar fi avut vreun amestec în moartea acestuia.”, spun analiștii politici.
Ca o concluzie finală, analiștii mai spun că aparența unor alegeri libere și corecte pare să fie un lucru care nu preocupă prea mult Kremlinul, analiștii observând că scrutinul din 2024 se desfășoară cu mult mai puțin controlat decât scrutinele anterioare, reflectând atitudinea tot mai indiferentă a Rusiei față de normele democratice internaționale.