20 oct. 2021 | 14:28

Începe recalcularea pensiilor din România. Schimbarea e majoră, care este noua formulă

News
Începe recalcularea pensiilor din România. Schimbarea e majoră, care este noua formulă
Informații despre pensii. Cum o să fie recalculate veniturile

Vești uriașe despre pensiile din România! Mai multe schimbări o să aibă loc în România privind veniturile lunare de care beneficiază pensionarii din țară după ce a fost stabilită o nouă formulă de calcul de către ministerul Muncii.

Anunț nou despre pensii. Când are loc recalcularea veniturilor pensionarilor

O nouă formulă de calcul a fost stabilită începând cu 2021, de când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, introducându-se termenul punct de referință pentru ca stagiul de cotizare pe care l-a avut fiecare persoană la locul de muncă să fie echilibrat.

Mai exact, raportul între valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare, care era stabilit de legislația anterioară, formează punctul de referință. Toți pensionarii ar trebui să știe că, începând cu 2022, o să aibă loc anumite schimbări.

Cum o să fie realizat calculul pensiilor

Punctul de referință ar trebui să se indexeze, anual, cu rata inflaței și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut realizat. Totuși, punctul de pensie a rămas la 1.442 de lei, deși ar fi trebuit să ajungă la 1.775 de lei până în septembrie 2020 și la 1.875 de lei până în septembrie 2021, potrivit Impact.ro.

Noua formulă de calcul o să aducă mai multe schimbări privind pensiile din România, așa că toți ar trebui să știe ce impact o să aibă recalcularea veniturilor lunare pentru toți pensionarii din țară.

„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.”, este precizat în noua lege.

Ce trebuie să știe pensionarii din România

De asemenea, persoanele care beneficiau de pensia calculată după legea veche, o să aibă parte de o recalculare a veniturilor. În cazul în care pensia este mai mică după ce se aplică noua formulă de calcul, pensionarii o să primească suma mai avantajoasă.

„Pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, se arată în noua lege.

 

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro