26 feb. 2021 | 21:01

Începe războiul? Joe Biden, mesaj alarmant pentru Vladimir Putin despre Crimeea

Politică
Începe războiul? Joe Biden, mesaj alarmant pentru Vladimir Putin despre Crimeea
Joe Biden trimite un mesaj tranșant Kremlinului

Joe Biden, noul președinte american, a făcut primele sale declarații beligerante împotriva Rusiei. La șapte ani după ce Rusia a anexat Crimeea, Biden spune că SUA nu „vor recunoaște niciodată” această mișcare.

Joe Biden trimite un mesaj tranșant Kremlinului

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că este un „adevăr simplu” că „Crimeea este Ucraina”. Biden a promis că Statele Unite „nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare peninsulară de către Rusia”.

Acțiunile Rusiei din 26 februarie 2014 au încălcat dreptul internațional și „suveranitatea și integritatea teritorială a vecinului său Ucraina când a invadat Crimeea”, a declarat Biden vineri. Biden a mai spus că SUA vor continua să sprijine Ucraina împotriva agresiunii rusești. Rusia sprijină trupele separatiste din regiunea ucraineană Donbass.

Joe Biden a făcut comentariile de sprijin astăzi, pe 26 februarie. Momentul a coincis cu marcarea a celei de-a șaptea aniversare a demersurilor Moscovei  din 2014. Atunci Kremlinul, printr-o demonstrație de forță, anexa peninsula Crimeea.

„Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare a peninsulei de către Rusia și vom sta cu Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei. Vom continua să lucrăm pentru a răspunde Rusiei pentru abuzurile și agresiunile sale din Ucraina”, a spus Joe Biden.

În 2014 Rusia făcea o demonstrație de forță

În urmă cu șapte ani, Rusia a trimis trupe în Ucraina, încălcând acordul de la Marea Neagră din 1995. Prin această mutare de forță a confiscat nave din marina ucraineană și a înconjurat și preluat baze militare.

În timp ce armata rusă a controlat peninsula, la 16 martie 2014 a avut loc un referendum privind statutul politic. Atunci 96,7% din ucraineni au votat să se alăture Rusiei, o mișcare pe care liderii occidentali au declarat-o ilegală.

Președintele Barack Obama impunea sancțiuni unui număr de înalți oficiali ruși și oameni de afaceri conectați cu președintele rus Vladimir Putin, precum și companiilor de stat rusești.

Anexarea Crimeii a instigat la cea mai gravă ruptură dintre Washington și Moscova de după Războiul Rece. Mike Pompeo, fostul secretar de stat sub conducerea lui Donald Trump, a declarat că SUA nu vor recunoaște anexarea Ucrainei de către Rusia.

Nu se știe public ce a spus Trump în întâlnirile personale cu Putin și s-a raportat pe larg că el le-a spus liderilor G7 din Quebec, Canada în 2018 că Crimeea este rusă, deoarece toată lumea vorbește rusă acolo. Trump a dat vina pe Obama pentru anexare, deoarece Obama nu a reușit să o împiedice.

Joe Biden a avut un rol cheie în 2014

Joe Biden a jucat un rol cheie în mobilizarea sprijinului SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii Kremlinului. La acel moment era vicepreședinte în administrația Obama din 2009 până în 2017. În toată această perioadă a făcut cel puțin cinci vizite în regiune după izbucnirea ostilităților.

Biden a reiterat săptămâna trecută sprijinul SUA pentru Ucraina în primul său discurs de politică externă adresat unui public străin. Președintele SUA a declarat la 19 februarie la Conferința de securitate de la Munchen că integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei au o „importanță vitală” pentru Washington și Bruxelles.

Cu toate acestea, Joe Biden nu a vorbit încă cu omologul său ucrainean, președintele Volodymyr Zelenskiy. Zelenskiy a spus că speră la o relație strânsă cu administrația Biden în urma unor legături tensionate cu predecesorul său, Donald Trump.

Într-o mișcare privită ca o încercare de a îmbunătăți relația, Zelenskiy i-a numit ieri pe Oksana Markarova noul său ambasador la Washington. Markarova, fost ministru de finanțe, este foarte apreciată în Statele Unite pentru opiniile sale pro-reformă.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Capital.ro
Pizza cu puține calorii, rețetă rapidă și ușoară. O poți consuma fără grija kilogramelor în plus
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro