Incendiu violent în București. Cinci case, făcute scrum din cauza pompierilor: „Instituțiile nu sunt pregătite pentru secolul 21”

de: Rosu Ioana
04 03. 2021

Momente de groază au avut loc în această dimineață în Capitală, acolo unde cinci case au ars ca o torță. Din păcate, mai mulți oameni au rămas în acest moment fără un acoperiș deasupra capului.

Cine este de vină pentru tragedie

Momente de groază au avut loc în București, după ce un incendiu devastator izbucnit într-o casă s-a extins la alte patru case din apropiere. Victimele fac acuzații și arată cu degetul către autorități, deoarece echipele de pompieri au intervenit la 20 de minute de la primul apel la 112. Între timp, focul s-a propagat, iar pagubele materiale au crescut exponențial.

În plus, proprietarii s-au plâns că au fost agresați de polițiști, atunci când le-au cerut salvatorilor să intervină mai repede pentru stingerea incendiului.

”Sunt proprietara casei care arde. Vreau să vă spun că instituțiile nu sunt pregătite pentru secolul 21”, a declarat una dintre victime.

Din păcate, evenimentul petrecut recent în Capitală confirmă încă o dată lipsa de pregătire a autorităților cu privire la evenimentele care necesită acțiune rapidă și dotări performante.

”Să știți că au cam întârziat. Nu au apă, sunt mașini cred că 10, stăm de minute bune să ne uităm cum arde casa, fără să facem absolut nimic. Poliția ne-a bruscat, sau jandarmii, că nu știu exact ce sunt, pentru că eu am început să țip să facă ceva!”, mai spune femeia.

O altă vecină a confirmat, de asemenea, întârzierea echipajelor de pompieri și lipsa apei, ceea ce a întârziat intervenția lichidării flăcărilor.

”Era ora două și cinci minute când ne-am trezit, vecinii se treziseră deja, erau pe stradă, presupun că ei au chemat pompierii și au venit pe la două jumate. Dar se pare că nu a fost apă, au fost probleme”, a povestit femeia.

Cum motivează pompierii intârzierea intervenției

Ca în orice situație de astfel de dimensiuni, autoritățile oferă explicații care să scuze lipsa intervenției în timp util. Și în acest caz, pompierii au explicat că au întâmpinat probleme la hidranții exteriori, cât și la modul de așezare al caselor, ele fiind lipite una de cealaltă.

”Ca probleme constatate pe durata intervenției, au fost amplasarea clădirilor foarte aproape sau chiar lipit una de cealaltă și slaba presiune a hidranților exteriori. Probleme la alimentarea cu apă. La sosirea noastră la locul intervenției ardea cu violență exact în centrul grupului de cinci case.

Având în vedere că distanțele erau foarte mici între ele, s-a propagat cu repeziciune”, a declarat unul dintre pompieri, potrivt Antena3.

Din fericire, incendiul devastator nu s-a soldat cu decese, însă unul dintre pompieri a avut nevoie de îngrijiri medicale după intervenție. Potrivit primelor informațiim incendiul ar fi izbucnit în urma unei defecțiuni apărute la o priză.