Incendiu puternic în Parcul IOR din Capitală. Ard 10.000 de mp de vegetație. Pompierii intervin în forță

de: Violeta Badea
09 09. 2024

Un incendiu de proporții a izbucnit în Parcul IOR din București, afectând o suprafață semnificativă de vegetație uscată. Cinci autospeciale de pompieri sunt la fața locului pentru a stinge flăcările, în timp ce locuitorii din zonă privesc cu îngrijorare situația. Din fericire, nu au fost raportate victime.

Un incendiu cumplit a cuprins parcul IOR din București

Incendiul a izbucnit luni, 9 septembrie, în Parcul IOR, și a cuprins rapid aproximativ 10.000 de metri pătrați de vegetație uscată. Potrivit reprezentanților ISU București-Ilfov, la fața locului au fost trimise cinci autospeciale de stingere pentru a încerca să controleze flăcările care amenință să se extindă.

”Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la vegetația uscată din Parcul IOR”, au anunțat oficialii ISU, subliniind că până în acest moment nu au fost înregistrate victime.

Echipele de pompieri se confruntă cu dificultăți din cauza suprafeței mari afectate și a condițiilor meteo favorabile propagării incendiului. Acțiunea rapidă a pompierilor este crucială pentru a preveni extinderea focului și către alte zone ale parcului, un spațiu verde esențial pentru locuitorii din cartierul Titan.

Retrocedarea controversată care a lăsat urme adânci

Parcul IOR, cândva o oază verde a cartierului Titan, a pierdut în ultimii ani o suprafață considerabilă din cauza unei retrocedări controversate.

În 2005, aproximativ 12 hectare din parc au fost retrocedate unui proprietar privat, fapt ce a dus la un lung proces juridic. În 2022, după 10 ani de procese, Primăria Sectorului 3 a pierdut definitiv litigiul, iar terenul a rămas în proprietatea privată a unei femei de 88 de ani, reprezentată de o casă de avocatură.

De atunci, autoritățile și locuitorii din zonă au fost martori la o degradare constantă a spațiului verde. Pe o suprafață de 9.000 de metri pătrați, copacii au fost tăiați, iar vegetația distrusă.

Locuitorii și asociațiile de mediu acuză că arborii au fost smulși intenționat din rădăcini sau găuriți pentru a muri, iar vegetația a fost incendiată în repetate rânduri.

Citește și Incendiu în parcul IOR din București. Pompierii au intervenit de urgență să stingă focul!

Exproprierea, ultima soluție pentru salvarea Parcului IOR

Retrocedarea terenului din Parcul IOR a fost extrem de contestată de comunitate și de autoritățile locale. În 2023, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că Poliția Locală a aplicat o amendă uriașă de 35 de milioane de euro proprietarului terenului pentru schimbarea destinației și reducerea suprafeței de spațiu verde.

Singura soluție rămasă pentru autorități este exproprierea pe motiv de interes public. Astfel, Primăria Capitalei ar trebui să ceară celor care dețin acum cele 12 hectare de teren retrocedate în 2005 să le vândă în schimbul unei sume de bani. Acest pas ar putea reprezenta salvarea unei părți esențiale din Parcul IOR, dar procesul este de durată și complicat din punct de vedere legal.

Incendiile din zonă și degradarea constantă a spațiului verde rămân o sursă de îngrijorare pentru locuitorii din Titan, care își doresc să vadă parcul readus la starea sa inițială și protejat de distrugeri viitoare.

Citește și Nicușor Dan anunță amenda de 35 de milioane de euro, aplicată proprietarului terenului defrișat din Parcul IOR: ”În sfârșit, Poliția Locală se comportă ca o autoritate”!