Incendiu, marți, 2 octombrie, în Delta Văcărești! A devenit deja obișnuință să ardă această zonă, iscând poluarea aerului și trafic îngreunat

de: Daoud Andra
02 10. 2024

O porțiune de vegetație arde miercuri, 2 octombrie, în Delta Văcărești din București. Este al treilea astfel de eveniment din zonă, anul acesta. Pe rețelele de socializare au apărut deja imagini cu fumul dens.

Un nou incendiu la Delta Văcărești

Un incendiu cu degajări de fum a izbucnit miercuri, în Parcul Național Văcărești din București. Fumul negru se vede de la distanță, iar șoferii și trecătorii din zonă au început să publice imagini cu norul de fum, pe rețelele de socializare. Pompierii au fost chemați să intervină, dar până în acest moment nu se știe ce suprafață arde sau de la ce a pornit focul.

Este al treilea incendiu în zonă anul acesta, după cele din lunile februarie și martie. În februarie, în parcul bucureștean a izbucnit un incendiu care a afectat o suprafață de 6 hectare de teren. Pompierii au intervenit atunci cu 8 autospeciale pentru a stinge flăcările, dar nu a fost suficient, numărul mașinilor de intervneție fiind suplimentat. Locuitorii din zonă au primit atunci mesaje RO-Alert pe telefoane, din cauza fumului dens.

În martie, un alt incendiu a afectat o suprafață de 10.000 de metri pătrați din Parcul Național Văcărești. ISU a reușit să localizeze incendiul și să îl lichideze.

Delta dintre blocuri

Delta Văcărești, cunoscută și sub numele de Parcul Natural Văcărești, este o arie naturală protejată situată în inima Capitalei. Aceasta reprezintă o rezervație urbană unică în Europa și a fost declarată parc natural în anul 2016. Este adesea numită ”Delta dintre blocuri” datorită aspectului său asemănător cu o deltă, având un ecosistem bogat de mlaștini, lacuri, canale și vegetație specifică zonelor umede.

Delta Văcărești se află pe locul unei foste încercări de amenajare a unui lac de acumulare care trebuia să facă parte dintr-un proiect hidrotehnic început în anii 1980. Lucrările au fost abandonate după Revoluția din 1989, iar zona a fost lăsată să evolueze natural, transformându-se treptat într-un ecosistem natural complex.

Parcul găzduiește o diversitate impresionantă de specii de plante și animale, chiar în mijlocul orașului. Printre acestea se numără peste 150 de specii de păsări, multe dintre ele fiind protejate la nivel european, cum ar fi stârcul cenușiu, egreta mică, șoimul dunărean sau cormoranul mic. De asemenea, există specii de mamifere precum vulpi, vidre și iepuri. Vegetația este specifică zonelor umede, incluzând stuf, papură și salcii. Vegetația uscată face ca incendiile spontane să fie frecvente în această zonă și dificil de stins pentru pompieri, pentru că focul se extinde rapid, indiferent de anotimp.