Incendiu cumplit în Bacău. Pompierii intervin de peste 14 ore pentru stingerea acestuia, care a izbucnit pe fondul forestier al comunei Oituz
Un puternic incendiu a izbucnit în urmă cu aproximativ 14 ore într-o pădure din Bacău. Deocamdată au ars 12 hectare și este încă activ. Terenul este accidentat, iar pompierii intervenit cu mare dificultate.
UPDATE: O aeronavă a Forțelor Aeriene, în sprijinul pompierilor care intervin la incendiu
O aeronavă C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat, luni, în jurul orei 15:30, pentru a acționa în sprijinul pompierilor de la ISU Bacău care intervin la incendiul din pădurea din zona comunei Oituz. Aeronava este configurată pentru stingerea incendiilor.
Aceasta poate transporta 6.000 de litri de apă la fiecare trecere. Misiunea de stingere a incendiului este executată la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență. Potrivit MApN, aeronavele Forțelor Aeriene Române au mai participat în astfel de misiune atât în țară, cât și în afară, în Grecia și Macedonia de Nord.
Incendiu puternic într-o pădure din Bacău
Pompierii intervin de peste 14 ore pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit pe fondul forestier al comunei Oituz, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu. Acțiunea a început duminică, în jurul orei 18:00. Acesta a precizat că focul a cuprins 12 hectare de pădure, fiind vorba despre o pădure predominant de pin.
„Incendiul se manifestă pe circa 12 hectare de litieră, cioate şi doborâturi”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.
Intervenția începută duminică continuă și astăzi. La fața locului sunt prezenți 55 de pompieri din cadrul ISU Bacău, alături de voluntari și echipe de intervenție de la ocolul silvic privat Oituz.
Pompierii și cei prezenți să-i ajute au o intervenție foarte dificilă, deoarece terenul este foarte accidentat și periculos. De asemenea, în aceeași zonă a trecut linia frontului în Primul Război Mondial și se află elemente de muniție rămasă neexplodată.
Intervenția este una foarte periculoasă, însă se iau toate măsurile pentru a nu se înregistra victime, a declarat Andrei Grecu.
„Sperăm să fie optime condițiile de zbor ca să primim ajutor din partea colegilor de la Inspectoratul General de Aviație”, a adăugat el.
România este cea mai afectată țară din UE de incendiile de vegetație
Potrivit unui raport al Comisiei Europene pentru anul 2020, România a fost cea mai afectată țară din Uniunea Europeană de incendiile de pădure. Din raport, reiese că țara noastră a fost cea mai afectată, urmată de Portugalia, Spania și Italia.
Totodată, ca și în 2019, România a însumat aproximativ jumătate din suprafața distrusă de incendii în cadrul siturilor „Natura 2000”. Cea mai mare suprafață situându-se în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
„Clima în schimbare are efecte asupra duratei sezonului incendiilor și a gravității acestora, periclitând tot mai multe vieți și distrugând natura. Raportul de astăzi arată cât de gravă a fost situația anul trecut, astfel cum reiese și din datele de anul acesta. Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru păduri în scopul de a întări rezistența pădurilor europene.
Ca să putem atenua impactul incendiilor de vegetație avem neapărată nevoie de păduri sănătoase și rezistente și de terenuri gestionate într-un mod care să protejeze biodiversitatea și oamenii. Iată de ce colaborăm cu partenerii noștri și cu autoritățile naționale pentru a stabili ca normă o prevenire a incendiilor de vegetație bazată pe gestionarea adecvată a terenurilor”, a spus Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit.