Încă o boală răvășitoare face prăpăd în România. Situația este din ce în ce mai gravă. Ce se întâmplă în spitale

de: Filon Stan
09 08. 2020

O altă boală face ravagii în România, la umbra pandemiei de coronavirus. Mulți români află mult prea târziu că sunt bolnavi de cancer, deoarece în această perioadă le-a fost foarte greu să ajungă la spital. Doar după ce aceștia scad mult în greutate încep să meargă la medic, dar și atunci ajung foarte greu la specialist.

Cancerul face prăpăd în România, la umbra pandemiei de coronavirus

În plină pandemie de coronavirus, oamenii mor pe capete de cancer, deoarece diagnosticul acestora întârzie, iar același lucru se întâmplă și cu tratamentul, dar și cu intervențiile chirurgicale.

Cel mai mare institut oncologic din România avea 600 de paturi disponibile, înainte de pandemia de coronavirus. Acum nu mai poate găzdui decât 250 de pacienți, din cauza distanțării sociale, iar dacă pacientul care vine la tratamentul specific, de radioterapie sau chimioterapie iese pozitiv la COVID, acsta se transformă rapid dintr-un pacient oncologic, într-unul de boli infecțioase.

Cancerul face prăpăd în România, la umbra pandemiei de coronavirus

Pacientul oncologic se poate transforma într-unul de boli infecțioase, moment când se oprește tratamentul pentru cancer

Așadar, cancerul trece pe locul doi, timp în care tumorile se dezvoltă în continuare. Bogdan Tănase, director medical IOB a explicat pentru Digi 24 cum a stat decurs activitatea Institutului Oncologic București, de la începerea pandemiei.

„Activitatea chirurgicală ne-am menținut-o și în pandemie, în condiții de siguranță pentru pacienți. Presiunea lor e mare, sunt mulți programați la intervenții, trebuie găsită o balanță între siguranța lor și faptul că trebuie să le dăm tratamentul de care e nevoie, însă peste criteriile epidemiologice nu putem trece”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

De asemenea, un alt lucru dur care se întâmplă în spitalele din țară este că la terapie intensivă, viața unui bolnav de cancer nu ține cont de timpul de prelucrare a unui test Covid 19, iar echipa trebuie să fie pregătită oricând să intervină fără să știe dacă are în față un pacient pozitiv sau negativ.

Medicul Mircea Savu, cu zeci de ani de experiență, a declarat pentru Digi24 că niciodată nu s-ar fi gândăt că pandemia va lua amploare în acest fel. Totodată, acesta a precizat că și în zona de tratament a scăzut numărul de pacienți. Potrivit medicului, unii sună și, pe propria răspundere, spun că nu vin să își primească medicația, de teama noului coronavirus.

”În principiu, lăsând la o parte că situația pacientului oncologic odată ajuns la localitatea de domiciliu, e foarte fragilă, medicul de familie zice: Dacă te-ai dus la Institutul Oncologic, mergi acolo. În general există și mai mult o atitudine de respingere a acestor pacienți și din acest motiv ajung la noi mai mulți în stare gravă”, a declarat Mircea Savu, medic primar oncologic IOB.