Înainte de Camelia Potec, Diana Mocanu și Beatrice Câșlaru. Cine a fost sportiva care a adus prima medalie olimpică pentru înotul românesc – GALERIE FOTO

de: Sorin Barbu
09 08. 2023

Fanii sunt acum cu ochii pe David Popovici. Avea doar 17 ani când a câștigat două medalii de aur la Campionatele Mondiale și două la Campionatele Europene, iar „dacă nu-și tăia unghiile” prindea podiumul în finala de la 200 de metri de la Jocurile Olimpice, în anul 2021, la Tokyo. Natația românească a avut și alte nume sonore, Camelia Potec, Beatrice Câșlaru și Diana Mocanu, dar puțini își mai aduc aminte cine a fost sportiva care a adus prima medalie olimpică din istoria înotului romanesc.

Aneta Pătrășcoiu a câștigat prima medalie olimpică din istoria înotului romanesc

Fanii sportului din România au redescoperit natația odată cu apariția lui David Popovici, cel care a surprins după medaliile de aur câștigate anul trecut, la doar 17 ani, în probele de 100 și 200 de metri. Iar aura lui nu a dispărut, deși la ultimele Campionate Mondiale a terminat pe locul 4 proba de 200 de metri și pe locul șase proba de 100 de metri, iar el rămâne marea speranță a natației românești la Jocurile Olimpicen din anul 2024, programate la Paris.

Puțini își mai aduc aminte însă cine a fost sportiva care a adus României prima medalia olimpică la natație. Numele ei este Aneta Pătrășcoiu. Avea doar 16 ani, iar pe data de 3 august 1984 a câștigat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles medalia de bronz în proba de 200 m spate. Era prima ei prezență la o competiție atât de importantă, conform site-ului COSR.

„Pentru mine ca și pentru natația românească a fost bucurie mare pentru că am atins un țel pe care îl au mulți sportivi când încep performanța. A fost și dovada că și la noi se poate, adică a fost un început frumos pentru perioada următoare când au început să vină medalii la competițiile importante”, a declarat Aneta Pătrășcoiu.

Fosta medaliată de la Jocurile Olimpice este acum antrenor și conducerea Clubului Sportiv Câmpina i-a încredințat mai multe cursuri de inițiere.

„Natația noastră acum arată bine, au mai apărut și bazine noi, iar în spatele lui David Popovici avem niște tineri sportivi promițători, avem foarte mulți copii care vin la inițiere datorită performanțelor lui David. Copiii trebuie să știe că la performanță este multă muncă dar sunt și satisfacții pe măsură, iar beneficiile sportivilor se prelungesc și după ce ei nu mai fac performanță”, a mai spus fosta sportivă.

Câteva dintre numele importante din natația românească

Natația românească feminină a oferit multe sportive extraordinare, care au cucerit titluri olimpice și mondiale.

Diana Mocanu a câștigat două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, în probele de 100 și 200 de metri spate și o medalie de aur la Campionatele Mondiale, dar din păcate a fost nevoită să se retragă din cauza unor probleme medicale.

Beatrice Nicoleta Coadă-Câșlaru a câștigat medalii de argint și bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, dar s-a întors cu onoruri și de la Campionatele Mondiale și Europene.

Camelia Potec este actualul președinte al Federației Române de Natație și în anul 2004 a cucerit medalia de aur în proba de 200 metri liber, la la Jocurile Olimpice de la Atena. A câștigat 21 de medalii la competiții internaționale foarte importante.

Sursa Foto: COSR