“În următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii”, avertizează un reputat medic pediatru după începerea școlii
Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă privind riscul crescut de îmbolnăvire în rândul copiilor odată cu începerea școlii. Condițiile de mediu, neglijarea măsurilor de prevenție și prezența micuților bolnavi în colectivități contribuie la răspândirea rapidă a bolilor infecțioase.
Avertismentul unui reputat medic pediatru
Medicul Mihai Craiu avertizează că, în următoarele săptămâni, spitalele din România vor fi supraaglomerate cu copii bolnavi.
”Nu doresc să fiu o Cassandră modernă dar pot să vă spun, de pe acum, că în următoarele săptămâni se vor umple spitalele de copii”, a transmis specialistul, potrivit Adevărul.
”Vom avea mulți copii mici împreună pentru câteva ore zilnic, în interior, în spații de obicei neventilate… pentru că există această spaimă națională că ne trage curentul”, explică medicul.
Această situație apare în contextul relaxării generale după vacanțe și finalizarea recentei epidemii de rujeolă, ceea ce reduce vigilența în rândul părinților și educatorilor.
Pediatrul consideră că acești factori, combinați cu scăderea măsurilor de igienă precum spălatul pe mâini și lipsa măștilor, vor contribui la o creștere a numărului de îmbolnăviri.
”Nu mai avem reflexul spălatului pe mâini, pentru că nu mai poartă mască decât rare persoane în vârstă și pentru că trimitem copiii bolnavi la școală dacă sunt doar puțin răciți”, avertizează specialistul.
Risc crescut de tuse convulsivă la copiii mici
Una dintre cele mai îngrijorătoare boli pentru pediatri este tusea convulsivă, cunoscută popular ca ”tusea măgărească”. Dr. Mihai Craiu atrage atenția asupra numărului crescut de cazuri de infecție cu Bordetella pertussis la nivel global.
În Europa, peste 100.000 de cazuri au fost confirmate în ultimul an, iar în China s-a observat o creștere de zece ori în primele luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
”Transmit acest semnal în contextul în care în ultima jumătate de an am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic”, declară dr. Craiu, subliniind gravitatea situației.
Boala nu este ușor de recunoscut la început
Un aspect dificil legat de tusea convulsivă este faptul că simptomele inițiale sunt ușor de confundat cu alte afecțiuni, ceea ce poate întârzia diagnosticarea.
”Copilul poate avea zile întregi accese rare de tuse, uneori la mai multe ore distanță”, explică medicul.
De multe ori, copiii ajung la spital cu suspiciunea că s-au înecat cu mâncare, deoarece tusea este severă, dar relativ rară, iar febra nu este foarte mare.
Contagiozitatea extremă a bolii reprezintă un pericol major, mai ales în colectivitățile de copii. ”Un bolnav poate infecta în jurul lui peste 10 copii care nu sunt protejați prin vaccinare”, avertizează medicul Craiu, îndemnând părinții să fie vigilenți și să ia măsuri de prevenție.
Citește și Băutura care îi îngrașă pe copii și pe adulți. Este procentaj maxim, ce spune ultimul studiu!