În sfârșit, se mișcă ceva în România! Pe ce se vor cheltui 16 milioane de euro

Cetatea de la Sarmisegetusa va fi restaurată

După ani în care nu s-a făcut mai nimic, în sfârșit, se mișcă ceva în România. După ani întregi în care au fost lăsate în paragină, o parte dintre monumentele importante ale României vor fi, într-un final, restaurate.

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în România. Ce urmează să se facă cu doar 16 milioane de euro

Ministerul Culturii face  în sfârșit face ceva bun pentru România. Ministerul alocă 16 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru ca 9 obiective, clădiri, sau situri arheologice să fie reabilitate și transformate în adevărate spații culturale. Astfel, cetatea Sarmizegetusa, parte a patrimoniului Unesco, este în capul listei.

Un kilometru de ziduri înconjoară capitala dacilor de două mii de ani. Turiștii, fie români, fie străini, merg și acum să vadă ruinele cetăților, care aveau, cândva, un rol important de apărare. Ultima dată, la Sarmisegetuza, au avut loc reparații în anii 80.

Se restaureaza Turnul de apa din Timisoara
Se restaureaza Turnul de apa din Timisoara

Sarmisegetusa, restaurată complet

Din nefericire, atunci tot ce s-a făcut a fost consolidat greșit. Luna viitoare, în octombrie, toată fortificația vă fi restaurată.

„Se va crea inclusiv o aplicație IT bilingvă, care să redea istoria monumentului din patrimoniul UNESCO. Utilizatorul vă avea acces la imagini ce reconstituie diverse localități din cetate din perioada daco-romană”, a precizat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Cum orașul Timișoara va deveni Capitală Culturală, banii au fost direcționați și către Turnul de apă din zonă. Construcția impunătoare de peste 50 de metri înălțime vă adăposti spații culturale, un mic muzeu al cafelei, iar din vârful turnului va putea fi admirat întregul oraș.

Ce va deveni turnul de apă din Timișoara

„Fostul turn de apă al orașului, unul dintre cele două turnuri gemene, construite în anul 1912 va fi un centru cultural alternativ.

Vor putea susține diferite evenimente: conferințe, spații expoziționale, lansări de carte, ateliere”, a declarat Mihai Moldovan, reprezentant Asociația Heritage Of Timișoara.

Ce se întâmplă la Băile Herculane

În sfârșit, se întâmplă ceva bun și în Băile Herculane. În zonă vor ajunge două milioane de euro, care vor fi folosiți pentru restaurarea Vilei Elisabeta, locul de relaxare al împărătesei Sissy.

„Clădirea va găzdui numeroase activități culutral artistice, precum și un muzeu, care să valorifice obiectele, documentele și informațiile speicifice muzeului, și nu în ultimul rând, o bibliotecă”, a amintit Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Cea mai mare farmacie din țară, restaurată. Ce se va întâmpla acolo

De asemenea, la intersecția dintre Maria Rosetti și Vasile Lascăr din București se găsește ceeea ce a fost cândva cea mai mare farmacie din țară. Casa Gheorghe Hotăranu are 247 de metri pătrați și va fi și ea refăcută. Clădirea vă găzdui sediul Colegiului farmaciștilor, dar și un Muzeu al Farmaciei.

Nu în ultimul rând, în Ploiești va fi restaurată casa memorială a compozitorului Paul Constantinescu. Pe listă se mai regăsesc Casa artelor din Sibiu și conacul Marghiloman, de la Hagiesti, situat în județul Ialomița.

Câte proiecte se vor restaura cu cei 16 milioane de euro

În total, 9 proiecte de restaurare a monumentelor istorice vor primi o finanțare de 16 milioane de euro, prin programul Ro-cultură și cu sprijin din partea guvernelor din Norvegia și Islanda. Lucrările au ca termen de execuție viitorii 3 ani și jumătate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI