În România, au început protestele pe marginea coronavirus: ce se întâmplă la Buzău

de: Puiu Alexandru
12 02. 2020

Panica pe marginea coronavirus a atins cote alarmante și în România. Localnicii dintr-o localitate din Buzău au inițiat un protest și au făcut amenințări, dacă se va crea un centru de carantină în localitate.

Este important de reținut că în România nu există bolnavi infectați cu coronavirus. Nu există suspecți de această boală, dar autoritățile încearcă să se pregătească pentru situația în care epidemia ar ajunge în interiorul granițelor țării. În acest context, s-a vehiculat numele localității Beceni din Buzău pentru un eventual centru de carantină. În mod previzibil, oamenii au fost foarte nemulțumiți de această posibilitate. 

În teorie, la un moment dat, Tabăra școlară din Arbănași ar putea fi transformată într-o locația pentru carantina eventualilor bolnavi cu coronavirus. Nu s-a făcut niciun demers în acest sens, doar oamenii din zonă sunt panicați. A început semnarea unei petiții pentru a convinge autoritățile să renunțe la acest proiect.

„Având în vedere starea deplorabilă a fostei tabere, care nu corespunde unor norme minime de igienă, nu are apă potabilă, nu dispune de grupuri sanitare, împrejmuirea ei nu este securizată, iar clădirile nu sunt compartimentate pentru a fi pregătite pentru astfel de situaţii, consider că această decizie este un real pericol atât pentru pacienţi, cât şi pentru locuitorii comunei Beceni”, a declarat primarul Constantin Dumitru Laurenţiu, notează Agerpres.

Dincolo de petiție, autoritățile din zonă vor înainte memorii justificative către autoritățile potrivite pentru a descuraja scenariul detaliat mai sus. Ei speră să determine alocarea unui alt spațiu pentru eventualii suspecți de coronavirus. Alternativa constă în acțiuni în stradă. Oameni din Beceni au amenințat că vor bloca drumul care duce spre tabăra Arbănași, dacă oficialii nu le înțeleg poziția pe subiect.

Autoritățile județene consideră reacția disproporționată, având în vedere probabilitatea infimă de materializare a respectivului scenariu.„Nu există nicio persoană contaminată cu coronavirus, iar persoanele care vin din China stau izolate la domiciliu timp de 14 zile sub monitorizarea medicului de familie, dacă există, sau a epidemiologului din cadrul DSP. Acea locaţie e identificată doar pentru situaţii excepţionale, dacă Institutul Matei Balş nu va mai avea capacitatea necesară de a primi pacienţi. Este o situaţie temporară, acolo nu se tratează, nu se diagnostichează, ci doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp vor fi ţinuţi pacienţii, dacă va fi cazul, dar sperăm să nu fie cazul”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe, directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu