În premieră, Liviu Dragnea dă citate din Viorica Dăncilă: Ordonanța 114 se modifică

de: Iorgu Ianusi
04 03. 2019

Ordonanța 114 se va modifica dar discuțiile cu mediul de afaceri încă nu s-au încheiat. Este mesajul transmis pe trei căi de PSD de azi dimineață încoace.
Poreclită și „ordonanța lăcomiei”, această OUG a introdus de la 1 ianuarie mai multe taxe, inclusiv cele privind băncile și companiile din sectoarele Energie & Telecom.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că se poartă „discuţii cu actori importanţi din domeniu” pentru modificarea OUG 114. Liderul PSD a precizat că Guvernul este deschis la sugestii.

„A spus-o şi doamna prim-ministru foarte clar, după părerea mea, sunt discuţii care au fost purtate, discuţii care se vor purta în continuare, cu actori importanţi şi relevanţi din domeniile respective, urmând ca într-o perioadă destul de scurtă să se ajungă la o concluzie, păstrându-se obiectivele iniţiale şi anume preţul la gaze şi la energie să nu explodeze, iar sistemul bancar să finanţeze într-un mod mai activ economia românească şi să creeze condiţii mai bune de creditare. Astea sunt obiectivele. Dacă ele se păstrează, din câte am înţeles este deschidere foarte mare din partea Guvernului.” Liviu Dragnea

La întrebările jurnaliștilor referitoare la posibile neînțelegeri legate de Ordonanța 114 între PSD și ALDE, Liviu Dragnea a spus că sunt doar zvonuri și că subiectele importante sunt analizate în coaliția de guvernare.

„Răspunsul este nu. Joia trecută, discutam şi despre Fondul Suveran de Dezvoltare, discutam şi despre OUG 114 şi ne uitam şi aflam de la televizor că sunt neînţelegeri în coaliţie. Nu este adevărat.” Liviu Dragnea

În forma intrată în vigoare la 1 ianuarie, ordonanța prevede: plafonarea prețului gazelor şi energiei electrice pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; micșorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Ordonanța 114. Ce a spus Viorica Dăncilă în Parlament

Chemată în Parlament să explice intențiile Guvernului privind Ordonanța 114, premierul Viorica Dăncilă a declarat în plenul Camerei Deputaților că, de fapt, ordonanța ar aduce măsuri benefice pentru consumatorii casnici de energie și gaze, cum se întâmplă în Italia și Franța.

„A doua componentă a OUG 114 o reprezintă măsurile care au ca scop îmbunătățirea strategică în comunicații și energie. În sectorul energetic vor fi protejați consumatorii casnici prin mecanismul nou și anume serviciul universal pentru consumatorii casnici. Un astfel de mecanism funcționează în Italia și Franța. Se discută acum introducerea lui și în UK. Și în domeniul comunicațiilor există exemple din alte state. Franța își prezintă zilele acestea taxarea giganților fiscali.” Viorica Dăncilă

Ordonanța 114 vizează și plafonarea prețurilor și pentru energia electrică și gaze naturale pentru persoanele fizice timp de trei ani.

„În zilele imediat următoare vor avea discuții cu reprezentanții din domeniul energiei, cât și din cel al comunicațiilor, astfel încât să prezentăm cele mai bune soluții. Analizăm și efectele taxei pe active financiare. MFP a purtat discuții atât cu BNR, cât și cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor și au fost identificate soluții benefice pentru toate părțile implicate. OUG 114 a reglementat și angajamentele noastre de majorare a pensiilor și salariilor. Guvernul a majorat pensiile în avans și va continua să o facă.” Viorica Dăncilă

„Epopeea 114”: o a treia voce spune că ordonața se schimbă

Și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, că taxa pe activele băncilor va fi modificată. Deocamdată, variantele posibile sunt analizate în grupul de lucru format din reprezentanți ai băncilor și ai Ministerului Finanțelor.  Schimbările nu vor viza doar „taxa pe lăcomia băncilor”, ci și ROBOR, indicele în funcție de care se calculează dobânzile.

„Va fi semestrială, se va plăti anual. Nu (stabilite în funcție de evoluția indicelui ROBOR – n.r.). Haideți că am și dat public câteva elemente din discuția pe care am avut-o cu băncile, săptămâna trecută. Discuțiile continuă, pentru că am avut un grup comun cu cei de la ARB pentru a vedea forma finală a fiecărei propuneri în parte, pentru a vedea cum rămâne și cum se va găsi în textul final.” Eugen Teodorovici

De altfel, toate aceste variante de modificare au fost prezentate de ministrul Finanțelor într-o scrisoare adresată agenției de rating „Standard&Poors”, document publicat luni de USR. După dezbaterea din Parlament privind Ordonanța 114, Eugen Teodorovici l-a ironizat pe membrul USR care a făcut acest lucru:

„Vizavi de agenția de rating, acolo am trimis scrisoarea, după cum ați văzut-o foarte bine în spațiul public. Îi mulțumesc poștașului de serviciu cu această ocazie. Rugămintea la dânsul este să scoată semnătura de-acolo, pentru că știu că încalcă o prevedere legală. Dacă vrea să afle care este aceea, îi pot notifica pe cale oficială sau juridică. În rest, n-am cerut, prin scrisoare, niciun termen, săptămâni și așa mai departe, cum alți cunoscători ai economiei au invocat în spațiul public. Am spus, clar, discuțiile pe care le-am avut noi cu cei de la bănci și am avut o discuție eu, personal, cu cei din agenție. Am să mai am câteva discuții, în următoarele zile, pentru a aduce toate argumentele, ca dânșii să înțeleagă foarte clar care este situația în România și să ia o decizie în acest sens.” Eugen Teodorovici

Ministrul Finanțelor a menționat că în ceea ce privește taxa de 2% din domeniul energiei doar Ministerul Energiei poate da detalii.
Când ar putea fi operate toate aceste modificări, deocamdată nu este clar nici pentru guvernanți. Întrebat dacă schimbarea se va face în ședința de marți, 5 martie 2019, Eugen Teodorovici a răspuns ferm: „Nu”.