În Italia a plouat într-o zi cât în 6 luni. Ciclonul va ajunge si în România, anunță meteorologii
Ultimele informații oferite de meteorologi nu sunt îmbucurătoare pentru români, astfel că, ciclonul care face ravagii în Italia va ajunge zilele următoare și în România. Cetățenii italieni au ajuns să fie scoși din case sau de pe acoperișuri cu elicopterele sau bărcile, după ce în trei zile a plouat cât în șase luni. Situația devastatoare din această țară europeană îngrijorează specialiștii, care avertizează cu privire la ce va urma și în țara noastră.
Ciclonul care a devastat în câteva zile întreaga Italie
Inundațiile devastatoare din Italia le dau mari motive de îngrijorare salvatorilor italieni, care duc o luptă contracronometru pentru a reuși să scoată oamenii din casele acoperite de apă.
În urma inundațiilor, Faenza, o parte din Cesena şi Forlì, dar şi multe alte centre mari locuite au ajuns sub apă. În plus, în anumite zone, debitul apelor a crescut în câteva minute, inundând etajele superioare ale caselor.
Până acum, opt persoane au fost declarate moarte din cauza inundațiilor, după ce au rămas prinse la etajele inferioare ale caselor sau în maşini. De asemenea, toate râurile din regiunea Emilia Romagna s-au revărsat din cauza cantităților excesive de ploi.
Ciclonul a făcut ravagii în toată țara, asfel că, din cauza viiturilor și a alunecărilor de teren, a fost afectată Educația și circulația rutieră și feroviară. Apele revărsate au rupt diguri și poduri și au inundat șoselele, inclusiv porțiuni din Autostrada14, unde unii șoferi au fost salvați cu elicopterele.
România trebuie să se pregătească pentru ce e mai rău?
Deși suntem la final de primăvară, vremea ploioasă nu ne-a părăsit nicio clipă, așa încât, am putea număra pe degete zilele cu adevărat călduroase.
Din păcate, nici în zilele următoare, România nu va fi ferită de ploi și inundații, astfel că ciclonul se îndreaptă spre Europa de Est. Se anunță, de asemenea, ploi torențiale și chiar și căderi de grindină, fenomene care vor fi accentuate de temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, potrivit directorului ANM, Elena Mateescu.
Potrivit specialistului, ciclonul s-a format în Marea Mediterană, dar a acționat extrem de tare asupra Italiei, Mării Adriatice, dar și centrul Europei.
„Vorbim de fenomene de instabilitate accentuate datorate sistemului format în Marea Mediterană, acest ciclon care a acționat în special asupra Italiei și nu în ultimul rând asupra Mării Adriatice, pentru că acestea au fost zonele cele mai afectate. În Italia cantitățile de precipitații s-au apropiat chiar și de 200 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. A fost cod roșu în zonele afectate. El s-a deplasat, a afectat și centrul Europei, iată că și Croația este sub cod roșu”, a spus directorul ANM.
Elena Mateescu a avertizat că acest ciclon va ajunge și în România, cele mai afectate zone fiind Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș. Chiar dacă nu sunt așteptate rafale de 120 km/h, ca în Italia, vântul va sufla cu putere și în România, încă de miercuri noapte.
„(Ciclonul n.r.) se va deplasa până în zona de est, sud-est a Europei (…) și cu siguranță rămân de interes și zonele din partea de sud, sud-est și est până săptămâna viitoare. Dar până săptămâna viitoare, și pe parcursul nopții și chiar și mâine vor mai rămâne de interes, sub influența acestui ciclon zone din Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș pentru că el încă își mai produce efecte având în vedere încărcarea cu umezeală”, a spus Elena Mateescu.
Șefa ANM a transmis că meteorologii vor monitoriza cu atenție situația din următoarea perioadă și vor emite avertizări de vreme rea, dacă situația o va cere.
„Nu trebuie să excludem emiterea niciunei avertizări meteorologice generale; cod galben, portocaliu sau chiar roșu, dar mai ales atenționările specifice de tip nowcasting, specifice, de fapt, acestor tipuri de fenomene de instabilitate atmosferică datorate pe intervale scurte de timp acestor cantități însemnate de precipitații”, a declarat sursa citată.