În ce zile se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022. Calendarul complet

de: Ionuț Vieru
14 11. 2022

În ce zile se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022? Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Durează 40 de zile, iar în tot acest timp, creștinii au mai multe zile în care pot consuma pește sau preparate de pește. Iată care sunt acestea.

În ce zile se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022

Potrivit rânduielilor bisericești, se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. Cu toate acestea, dacă data cade într-o zi de miercuri sau vineri, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul se încheie pe data de 24 decembrie.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul pe care Moise l-a ținut în timp ce se afla pe Muntele Sinai, atunci când aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Prin urmare, creștinii postesc timp de 40 de zile și se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria. Postul Crăciunului nu este atât de aspru precum Postul Paștelui, așa că cei care îl țin au dezlegare la pește de mai multe ori.

În zilele de miercuri și vineri din timpul postului nu se mănâncă ulei și nu se bea vin. Dacă în aceste zile pică vreo sărbătoare cu cruce neagră, doar atunci au voie credincioșii să consume aceste alimente.

Dacă în timpul zilelor de miercuri și vineri din timpul postului pică o sărbătoare cu cruce roșie, atunci se face dezlegare și la pește. Marți și joi avem dezlegare la ulei și vin, iar dacă sunt sărbători cu cruce roșie în aceste zile, avem și dezlegare la pește.

De asemenea, în Postul Crăciunului există regula ca în zilele de sâmbătă și duminică să avem dezlegare la pește. Prin urmare, avem 14 zile în care se face dezlegare la pește. Iată care sunt acestea:

  • 21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică
  • 26 și 27 noiembrie
  • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei
  • 3 și 4 decembrie
  • 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit
  • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae
  • 10-11 decembrie
  • 12 decembrie: Sfântul Ierarh Spiridon
  • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei
  • 17 și 18 decembrie

Tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în timpul Postului

Una dintre tradițiile care se respectă cu strictețe este ideea de masă festivă de Lăsata Secului. Este momentul în care toată familia se adună și petrec această sărbătoare. Un alt obicei este cel al gătirii pieptului de găină de Lăsata Secului. Se spune că, dacă pieptul de găină este gras, iarna va fi grea.

În Ardeal există obiceiul în care gospodinele spală toate vasele în care s-a gătit dulce. De regulă, acestea sunt spălata cu o zi înainte de a începe Postului Crăciunului. Toate vasele în care s-a gătit dulce trebuie spălate, astfel încât să fie folosite pentru a găti diferite bucate în timpul celor 40 de zile.

În Muntenia există obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide. Nurorile sunt cele care le pregătesc, iar mai apoi le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci în timpul postului.

O altă tradiție care este respectată în majoritatea țării este punerea vaselor în care s-a gătit de Lăsata Secului cu gura în jos. Gospodinele fac acest lucru pentru ca spiritele rele să nu intre în ele.