În ce zile s-ar putea relua primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă CCR va anula rezultatele din 24 noiembrie 2024
Pe 28 noiembrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în unanimitate reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot, inclusiv a celor considerate nule, utilizate în alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Decizia survine în urma unor sesizări care semnalau posibile nereguli, iar acest proces ar putea conduce la invalidarea primului tur al alegerilor și la organizarea unui nou scrutin.
Când și în ce condiții ar putea fi reluat primul tur de scrutin
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a oferit detalii despre procedura de renumărare a voturilor și implicațiile sale. El a subliniat că speră ca renumărarea să fie finalizată rapid, pentru a permite CCR să ia o decizie finală.
„Sperăm ca această acțiune, care este realizată de Birourile Electorale Județene, coordonată de Biroul Electoral Central, să se termine cât mai repede. Din informațiile pe care le avem, unele județe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi renumărarea voturilor și să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituțională”, a declarat acesta.
Dacă CCR decide să invalideze rezultatele scrutinului din 24 noiembrie, este posibil ca primul tur al alegerilor să fie reluat pe 15 decembrie, iar cel de-al doilea tur să aibă loc pe 29 decembrie. Cu toate acestea, organizarea alegerilor pe 29 decembrie ar aduce o serie de provocări logistice, după cum a explicat Toni Greblă: „Aceasta este o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce privește organizarea alegerilor.”
Pentru ca invalidarea să fie decisă, trebuie demonstrat că „frauda este atât de mare încât determină schimbarea ordinii competitorilor politici”. Greblă a adăugat că CCR ar putea constata și diferențe minore, care nu influențează rezultatul final, caz în care scrutinul din 24 noiembrie ar putea fi validat. Președintele AEP a explicat că judecătorii CCR iau deciziile în plen, fără influențe externe.
„Judecătorii Curții Constituționale dezbat și iau decizii numai în plenul Curții Constituționale, care este format din nouă judecători. Aceștia dezbat, analizează și decid în plen, în prezența tuturor,” a declarat Greblă.
Ce ar presupune organizarea unui nou tur de scrutin
Dacă CCR decide că primul tur trebuie reluat, timpul devine un factor crucial, a mai spus șeful AEP.
„Sunt niște operațiuni tehnice de realizat înainte de eventuala desfășurare a turului doi: trebuie tipărite buletinele de vot, transportate în toată țara, duse la primării, apoi la secțiile de votare. Trebuie făcute instruiri cu membrii birourilor electorale”, a explicat Greblă.
Biroul Electoral Central are termen până pe 1 decembrie, ora 22:00, pentru a finaliza renumărarea voturilor și a comunica rezultatele către CCR. Deși AEP este pregătită tehnic pentru organizarea unui nou tur de scrutin, situația rămâne incertă până la validarea sau invalidarea primului tur.