În ce se înveleşti cozonacul înainte de a-l pune la frigider pentru a rezista proaspăt mai multe zile. Astfel va rămâne pufos
Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sărbători, iar dacă ai pregătit câțiva cozonaci de Paște, cu siguranță nu vrei să arunci nici măcar o bucățică, având în vedere cât de greu se fac și cât trebuie frământat. Dar pentru că acest preparat este pufos și are o umplutură bogată, poate fi dificil să-l păstrezi proaspăt pentru mai multe zile după coacere. Însă, există un truc simplu și eficient care te poate ajuta să îți menții cozonacul pufos și delicios pentru o perioadă mai lungă.
Cum ții cozonacul proaspăt mai mult timp
Cozonacul se menține proaspăt doar în primele două zile, după care începe să se întărească. Totuși, există un truc prin care să îl poți păstra moale multe zile.
Învelește cozonacul într-o pungă de plastic înainte de a-l pune la frigider. Acest pas simplu, dar esențial, poate face o diferență foarte mare între un cozonac tare și unul care rămâne moale, cu o umplutură umedă și încă proaspătă.
După ce ai lăsat cozonacul să se răcească complet la temperatura camerei, acesta ar trebui păstrat învelit, astfel încât să nu prindă aer. Aerul este cel care face ca acest preparat să se întărească. Dacă îl înfășori strâns într-o pungă de plastic, eliminând cât mai mult aerul posibil înainte de a sigila punga, vei avea un cozonac proaspăt mereu.
Acesta va putea să rămâne proaspăt în frigider, dar nu prea mult timp. Cozonacul ține aproximativ o săptămână în condiții bune. După aceea, ar trebui să îl arunci. Tocmai de asta este bine să nu faci prea mulți cozonaci deodată, ca să nu fie nevoie să arunci din ei.
Cum funcționează trucul
Punga de plastic oferă o barieră împotriva pierderii de umiditate, care este principalul motiv pentru care cozonacul se usucă și își pierde prospețimea în frigider sau afară.
Prin menținerea nivelului optim de umiditate în jurul cozonacului, punga de plastic ajută la păstrarea texturii pufoase și a gustului delicios. După ce îl scoți din frigider, îl lași puțin afară ca să ajungă la temperatura camerei și apoi îl servești.
Poți face acest truc cu orice alt produs de panificație pufos. Pâine, covrigi, specialități de pâine, etc. Învelește aceste produse într-o pungă de hârtie și păstrează-le în frigider până ești gata să le consumi.