În ce să fierbi bulionul ca să nu mai folosești conservat. Va rezista în cămară până la 3 ani, fără să se strice
Este perioada anului în care gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă, iar bulionul este nelipsit de pe listă. Dacă este pregătit și depozitat corect, bulionul nu are nevoie de conservanți adăugați și se va păstra bine de la un an la altul, chiar și mai mult timp.
Ce roșii sunt potrivite pentru bulion
Indiferent că folosești tomate din propria grădină sau din piață, acestea trebuie să fie alese atent atunci când pregătești bulionul. Optează, pe cât posibil, pentru roșii cu un conținut mai mic de apă și cu pulpa mai densă, pentru că acestea nu scad atât de mult în timpul fierberii.
De asemenea, sunt ideale roșiile care au un gust natural mai dulce, nu acid, bine coapte, fără porțiuni verzi la mijloc, fără lovituri sau stricăciuni. În acest fel, bulionul nu va avea nevoie de zahăr atunci când este preparat. Roșiile din soiurile Roma, San Marzano, Cherry și Beefsteak sunt potrivite pentru bulion, zarzavat, ketchup de casă sau pastă de tomate.
În ce să fierbi bulionul
Roșiile proaspăt culese se spală bine în apă rece, după care li se îndepărtează cotoarele și se taie în jumătăți sau în sferturi. Se pun la fiert cu o lingură de sare grunjoasă, pentru a elimina apa. După ce dau în câteva clocote, se dau prin mașina care separă cojile și semințele de pulpă, iar sucul rezultat se pune din nou la fiert.
Un secret al gospodinelor de la țară este fierberea bulionului în ceaun, la foc de lemne. Sucul de roșii trebuie fiert la foc potrivit, până când scade la jumătate față de cantitatea inițială. Poate fi fiert și pe aragaz, însă este important vasul. Alege un recipient din fontă, pentru că are fundul gros, iar bulionul nu se va lipi și nu se va afuma. De asemenea, nu va mai fi nevoie de conservant dacă îl fierbi într-un astfel de vas.
La 10 kg de roșii se pun două linguri de sare grunjoasă. Opțional, se poate adăuga și zahăr, dacă roșiile sunt prea acide. De asemenea, se pot pune foi de dafin și busuioc uscat, pentru un plus de aromă. După ce bulionul a fiert și s-a îngroșat suficient, se pune în borcane sau sticle sterilizate, cât încă este fierbinte.
Unele gospodine adaugă o lingură de ulei deasupra, înainte de a pune capacele, pentru a crea o peliculă care să sigileze produsul și pentru a împiedica formarea mucegaiului, în timp. Recipientele cu bulion se lasă să se răcească treptat, după care se depozitează într-un loc uscat și răcoros.