În ce oraș se află singura cultură de broccolini din România, care se vinde cu 25 de lei kilogramul

de: Ionuț Vieru
26 11. 2021

Un român se ocupă de singura cultură de broccolini din țară, în localitatea Amara, județul Buzău, pe terenul care i-a rămas de la bunici. Leguma mai este cunoscută ca și baby broccoli și se vinde cu 25 de lei kilogramul.

Singura cultură de broccolini din România

Leguma este foarte apreciată în restaurantele de lux și durează câțiva ani până poate fi culeasă. Buzoianul Daniel Toma cultivă leguma înrudită cu broccoli, însă broccolini este mult mai gustoasă. Acesta a început prin a cultiva sparanghel, iar ideea de a planta baby broccoli i-a venit în urmă cu trei ani.

Baby broccoli este foarte asemănătoare cu broccoli, având o tulpină verde acoperită cu florete, însă este mai subțire și are coroane mai fragile. Leguma are o ușoară aromă de dulceag, iar textura este apropiată de cea a sparanghelului.

”Eu am cultivat aici pe o mie şi ceva de metri pătraţi de unde credem că o să recoltăm undeva la 1.500 de kilograme. Marfa o ducem în Bucureşti, către băcănii, restaurante, dar şi persoane fizice”, spune Daniel Toma, cultivator de broccolini. 

Plantația lui Daniel este unică în prezent în România. Fermierul livrează doar în baza unor comenzi, iar atunci când sunt transportate, trebuie așezate și ambalate cu mare grijă. Lăzile în care se află borccolini sunt umplute pe jumătate cu apă.

”Atunci când aşezăm recolta de broccolini în ladă, planta nu trebuie să conţină flori, nici să dea semne că începe să înflorească, pentru a fi mult mai bună calitativ. Se curăţă de frunze şi este gata de livrat, în lădiţe”, spune Paul, angajat al exploataţiei agricole a lui Daniel Toma.

Un buzoian s-a apucat să cultive fenicul

Fenicul este o plantă medicinală foarte apreciată peste hotare. De regulă, este folosită la producția de medicamente și ceaiuri. Alin Mădălin Geangoș este singurul din județul Buzău care cultivă această plantă. Acum, are peste 200 de hectare de pământ pe care cultivă cereale.

Afacerea a început-o când avea 21 de ani, atunci a preluat business-ul familiei. În anul 2017 a redus suprafețele de porumb și grâu pe care le cultiva de obicei și a început să cultive fenicul pe circa 13 hectare.

”Recoltez cam 600 – 1.100 de kilograme de semințe de fenicul pe hectar. În total, undeva între 8 tone și 14 tone pe an. Toată cantitatea o export la o firmă din Bulgaria. Este o cultură profitabilă dacă ținem cont de lucrări.

Practic cheltuiala este doar în primul an când se pregătește terenul, se fertilizează dar apoi nu mai putem interveni cu niciun fel de substanțe pentru că semințele, la recoltat, trebuie să fie naturale, acestea mergând pentru producția de medicamente” a menționat tânărul fermier.