În ce condiții trebuie păstrat vaccinul anti-Covid 19. Medicii americani au rămas șocați
Medicii din Statele Unite sunt speriați de condițiile în care trebuie păstrat și distribuit vaccinul anti-COVID, dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Compania farmaceutică Pfizer a conceput o cutie specială pentru transportul vaccinului și a prezentat instrucțiunile specifice. Oficialii din domeniul sănătății au rămas cu gura căscată când au auzit cum trebuie depozitat acesta.
În ce condiții trebuie păstrat vaccinul anti-Covid 19
La scară largă, patru vaccinuri anti-COVID-19 sunt acum în faza de testare clinică, însă doar vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de aproximativ -75 de grade Celsius. Așadar, compania farmaceutică a creat o cutie pe care o umple cu gheață uscată, denumite expeditor termic.
Clinice pot utiliza această cutie pentru a stoca vaccinul până când este gata să se dezghețe, să se dilueze și să fie injectat. Odată primit, expeditorul termic trebuie completat cu gheață uscată la 24 de ore, potrivit Mediafax.ro.
Cutiile pot fi deschise numai de două ori pe zi
Atunci când îndepărtează vaccinul din aceste recipiente, personalul clinicii trebuie să se miște foarte rapid. Potrivit instrucțiunilor companiei farmaceutice, expeditorii termici pot fi deschiși doar de două ori pe zi și de fiecare dată nu mai mult de un minut.
Vaccinul poate fi scos din recipient în orice moment și pus în frigider, unde este bun doar pentru cinci zile. Când este gata de utilizare, asistenții medicali diluează vaccinul, făcând cinci doze cu un singur flacon. Dozele trebuie administrate în termen de șase ore. În caz că trec mai mult de șase ore, vaccinurile trebuie aruncate.
Tot acest proces trebuie să se întâmple de două ori pentru fiecare pacient, pentru că vaccinul este administrat în două doze, la trei săptămâni distanță, potrivit sursei citate.
Gheața uscată poate fi periculoasă
Lucrul cu gheața uscată poate fi periculos, deoarece aceasta poate arde pielea și, în spațiile slab ventilate, poate produce vapori potențial mortali. Medicii și asistenții medicali suprasolicitați cu pacienții COVID-19 și alte responsabilități vor avea de-a face cu o mare provocare în urmărirea instrucțiunilor de manipulare a vaccinului, în care orice minut contează.
Toată lumea este sub asediul pandemiei de coronavirus. Toți așteaptă soluția salvatoare, însă în același timp, unii sunt foarte sceptici. Marile companii farmaceutice anunță vaccinul. Testele preliminare sunt îngrijorătoare, ia rata infectărilor tot crește. Dar întrebarea este, când vom putea beneficia de acest vaccin miraculos, fie el de la Pfizer sau de la alte mari companii farmaceutice.