În ce condiții și-ar da demisia Klaus Iohannis din funcția de președinte al României, înainte de a i se termina mandatul: ”Lucrurile sunt constituțional clare!”

de: Daoud Andra
18 12. 2024

Președintele Klaus Iohannis a precizat recent că mandatul său se desfășoară în baza prevederilor constituționale și că o eventuală plecare înainte de depunerea jurământului de către noul președinte ar putea avea loc doar prin demisie. Șeful statului a spus că, pentru a face un astfel de gest, ar avea nevoie de o „motivație extrem de puternică”, legată de interesul public și nu de interese politice.

Klaus Iohannis, clarificări despre o eventuală demisie

Klaus Iohannis a declarat că va rămâne în funcție până când va fi ales un nou președinte, conform prevederilor constituționale. Miercuri, șeful statului a vorbit despre eventualitatea în care și-ar putea da demisia mai devreme decât instalarea unui nou președinte.

„Constituția noastră în acest punct este foarte clară. Deci nu este cumva o ingerință din partea mea în lucrurile constituționale, ci este articol în Constituție. CCR nu mi-a prelungit mie mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni, CCR a subliniat că există acest articol și că acesta se aplică. Și asta fac eu. Eu nici nu pot să plec. Cum să plec, dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau?”, a declarat Klaus Iohannis.

Declarațiile președintelui au venit ca reacție la anumite speculații politice și solicitări ca acesta să demisioneze la finalul celor cinci ani de mandat, pe 21 decembrie. Iohannis a făcut referire la articolul 83, aliniatul 2 din Constituție, care precizează: „Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.”

O eventuală demisie, doar pentru un interes public

Klaus Iohannis a subliniat că, teoretic, ar putea demisiona, dar o astfel de decizie ar necesita un motiv solid, legat de binele public.

„Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demisie. Sigur, e posibil și acest lucru, dar nu aș face-o fără o motivație extrem de solidă, pentru un interes public, nu pentru interesul unui politician care vrea să se alieze împotriva mea. Deci lucrurile sunt constituțional clare, legal clare, dar evident suntem în campanie electorală și mulți politicieni încearcă să vehiculeze aceste chestiuni”, a declarat Iohannis.

Această poziție vine pe fondul unor tensiuni politice și declarații din partea anumitor partide. Elena Lasconi, reprezentând USR, a declarat că una dintre condițiile impuse coaliției proeuropene pentru participarea USR la guvernare este ca toate formațiunile să ceară demisia lui Klaus Iohannis la 21 decembrie.

Klaus Iohannis a evidențiat că, dincolo de speculațiile politice, este esențial ca alegerile prezidențiale să fie organizate rapid și eficient.

„Eu cred că ar trebui organizate destul de repede. Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva. Sper să se formeze noul Guvern și să abordeze cu celeritate această chestiune”, a mai spus președintele.

Cu toate acestea, Iohannis consideră că discuțiile despre prelungirea mandatului său sunt nejustificate și că respectarea Constituției este esențială pentru funcționarea democratică a statului.

Disputa privind mandatul lui Klaus Iohannis vine într-un moment de instabilitate politică și negocieri intense pentru formarea unui nou guvern. USR a impus opt condiții pentru a se alătura coaliției proeuropene, una dintre acestea fiind solicitarea demisiei președintelui la finalul celor cinci ani de mandat.