În ce condiții se relaxează restricțiile de la 1 iunie. Nu au legătură doar cu vaccinarea
România este în pragul unor noi relaxări a măsurilor anticovid. Florin Cîțu anunța programul zilele acestea, care a început deja din 15 mai. Cîțu declara că noi măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie, urmate de altele de la 1 iulie, respectiv 1 august. În același timp Grupul de Comunicare Strategică anunță și ținta de vaccinare care va sta la baza acestor relaxări programate.
Autoritățile se încurcă în termeni
Încă de la începutul campaniei de vaccinare la nivel național, autoritățile au lansat în spațiul public tot felul de termeni neînțeleși de omul de rând. Termenul ”ținta de vaccinare”, de exemplu, a tot fost vehiculat, dar nu a fost explicat concret la ce se referă.
Inclusiv Cîțu anunța că programul de relaxare început pe 15 mai se bazează pe ”ținta de vaccinare”. Dar, în fapt, la ce anume se referă nimeni nu a considerat că este necesar să explice. Datorită confuziei create Grupul de Comunicare Strategică a decis să explice ce reprezintă termenul pe care se bazează întreg programul guvernului de relaxare.
”Expresia ‘ținta de vaccinare’ nu face referire la o cifra de persoane vaccinate, ci la evoluția ratei de infectare, a mortalității și a gradului de ocupare a paturilor ATI.
Astfel, prin atingerea țintei de vaccinare pentru luna în curs se înțelege păstrarea trendului descrescător pentru cei trei indicatori enumerați mai sus, indicatori în funcție de care se fac evaluările și sunt adaptate permanent măsurile de protecție pentru populație.”, au precizat pentru Roamniatv.net, reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.
Florin Cîțu spune că avem cifre foarte bune
Conform celor explicate de GCS, baza programului de relaxară propuse de guvern se bazează pe ținta de vaccinare, care nu are legătură cu numărul persoanelor vaccinate, ci cu cele infectate și internate. În funcție de acest barometru guvernul va putea sau nu să se țină de calendarul promis al relaxărilor, așa cum chiar Florin Cîțu anunța.
”Vedem că avem cifre foarte bune în ceea ce priveşte reducerea ratei de pozitivare. Nu avem niciun motiv să nu mergem cu această campanie de relaxare mai departe – 1 iunie, 1 iulie, 1 august. Am prezentat un calendar al relaxărilor – 1 iunie, 1 iulie, 1 august.
Ne ţinem de acest calendar. În şedinţa următoare de Guvern – cred că şedinţa o să fie joi sau vineri – vom avea măsurile pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm şi pentru celelalte perioade, vom ajusta acum. Am avut discuţii (…) cu cei care sunt afectaţi direct, vom îmbunătăţi unele dintre măsuri în funcţie de aceste discuţii.”, anunța marţi Florin Cîțu.