În ce condiții pot intra părinții în școli. Regulile au fost stabilite clar, există doar 4 situații în care li se oferă acces în unitățile de învățământ

de: Andrei Simion
06 09. 2024

Legea Educației și ROFUIP 2024 stabilesc reguli precise privind accesul elevilor la educație, precum și condițiile pentru accesul părinților în unitățile de învățământ.

În ce condiții pot intra părinții în școli

Accesul părinților în școli este reglementat cu strictețe de Legea Educației și de Regulamentele cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar. Conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, părinții pot avea acces în școli în conformitate cu procedura de acces specificată în regulamentul instituției de învățământ, dacă:

– a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant:

– desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;
– depune o cerere/alt document la secretariatul unitatii de invatamant;
– participa la actiuni organizate de parinti, aprobate de conducerea unitatii de invatamant;

– in alte situatii speciale prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii.

Legea menționează, de asemenea, că profesorii au dreptul la siguranță în timpul desfășurării activităților educaționale și nu pot fi deranjați pe parcursul lecțiilor, conform portalinvatamant.ro. Singurele situații în care aceste reguli pot fi încălcate sunt intervențiile autorităților din sistemul educațional sau public în cazuri de urgență.

În ce condiții pot intra părinții în școli

Regulile au fost stabilite clar

Regulamentul-cadru pentru organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024, stipulează la articolul 154 că „părintele sau reprezentantul legal al elevului primar are dreptul să acceseze incinta unității de învățământ conform procedurii de acces, dacă:

a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant;

b) desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;

c) depune o cerere/alt document la secretariatul unitatii de invatamant;

d) participa la intalnirile programate cu educatorul/educatoarea/ profesorul pentru educatie timpurie/invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamant prescolar/primar/profesorul diriginte;

e) participa la actiuni organizate de asociatia de parinti;

f) in alte situatii speciale prevazute de regulamentul de organizare si functionare a unitatii.