În ce condiții muncesc românii care au ajuns în Germania. Situația este greu de suportat

În ce condiții muncesc românii care au ajuns în Germania. Situația este greu de suportat
În ce condiții muncesc românii care au ajuns în Germania

S-a aflat în ce condiții muncesc românii care au ajuns în Germania, la cules de sparanghel. Ei muncsc dar sunt în acelașși timp în carantină, însă nu unii față de ceilalți, ci doar față de poporul german. În plus, nu au posibilitatea să-și aleagă singuri angajatorul.

În ce condiții muncesc românii care au ajuns în Germania

Românii plecați la muncă în Germania, în plină pandemie de coronavirus locuiesc în Germania în aceleași condiții în care au și ajuns acolo, adică înghesuiți. Se pare că statul german nu este interesat de distanțarea socială, atât timp cât muncitorii români sunt ținuți departe de populaia germană. Românii sunt ținuți în barăci și nu au posibilitatea să iasă decât la muncă, după cum susține Szabolcs Sepsi, reprezentant al sindicatelor germane.

„Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul”, a declarat Szabolcs Sepsi.

Szabolcs Sepsi susține că au fost cazuri în care nici plata muncitorilor nu se face cum trebuie, iar aceștia nu au cum să se apere.

În ce condiții muncesc românii care au ajuns în Germania
În ce condiții muncesc românii care au ajuns în Germania

Românii, izolați doar de populația Germaniei

„Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste”, a mai arătat Szabolcs Sepsi.

Reprezentantul sindical descrie viața muncitorilor ca fiind o stare de carantină. „Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt „carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci”, sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Chiar aşa? Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania”, a mai spus Szabolcs Sepsi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI