În ce a investit Traian Băsescu 1.000.000 de euro. Soția lui a avut doar 110.000 de lei pentru această afacere

În ce a investit Traian Băsescu 1.000.000 de euro. Soția lui a avut doar 110.000 de lei pentru această afacere
Fostul președinte știe unde să-și investească banii

Anul trecut, în martie, fiica cea mare a fostului președinte al României, Traian Băsescu, și fostul ministru Elena Udrea au fost condamnate pentru implicare într-o schemă de spălare de bani pentru a finanța campania electorală a acestuia din 2009. Deși sentința era dată pentru cele două, în dosar magistrații decretau că fostul președinte fusese principalul beneficiar al acestor scheme. Dar, cum Traian Băsescu nu a fost nici măcar anchetat, acesta și-a văzut mai departe de viață. Ba mai mult a reușit să investească și aproximativ 1 milion de euro în câteva afaceri care îi aduc profituri substanțiale, alături de soția sa, Maria Băsescu.

Ioana Băsescu și Elena Udrea acuzate pentru spălare de bani.

Curtea de Apel din România a condamnat-o pe 2 martie 2021 pe fiica fostului președinte, Ioana Băsescu, la cinci ani de închisoare pentru implicare în spălarea de bani pentru campania electorală a tatălui său.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea, care fugise mai bine de un an în Costa Rica înainte de a reveni în România în iulie 2019, a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare în același dosar. În dosar au mai fost acuzați un om de afaceri și alți doi politicieni. Aceștia erau condamnați pentru colectarea și spălarea banilor. Verdictul nu este definitiv și poate fi atacat cu apel.

Potrivit rechizitoriului, inculpații au colectat „sume de bani provenite din corupție, delapidare și evaziune fiscală, care au fost ulterior folosite pentru a plăti servicii contractate în timpul campaniei electorale” din 2009, când Traian Băsescu a câștigat al doilea și ultimul său mandat, iar Udrea era de șeful său de campanie.

Traian Băsescu scapă basma curată

În dosarul în care fiica fostului președinte și Elena Udrea primeau sentințele, Curtea de Apel București preciza că, în fapt, principalul beneficiar fuses chiar Traian Băsescu.

Dar, ca  ironie, procurorii nici măcar nu l-au anchetat pe fostul președinte în acest dosar. Deși la momentul deciziei magistraților Traian Băsescu era membru al Parlamentului European, declarația sa de avere arată că politicianul a reușit să strângă o avere considerabilă.

Fostul președinte știe unde să-și investească banii

De alfel în declarație apar sume de bani pe care acesta le-ar fi investit în acțiuni la Romgaz, dar mai apar și  7 rubrici în care Traian Băsescu declar investițiile făcute în titluri de stat, valoarea acestora ridicându-se  la aproximativ 280.700 de euro.

În aceeași declarație mai apare suma de 836.000 de lei, tot sub forma de investiții în titluri de stat. Maria Băsescu apare și ea în declarația de avere a fostului președinte, cu investiții de cel puțin 110.000 de lei, și tot în titluri de stat. Valoarea totală a acestora, după un calcul sumar, se ridică la aproximativ 1 milion de euro, ceea ce înseamnă o adevărată avere.

Traian Băsescu a fost președinte al României între 2004 și 2014. Fost căpitan de navă în marina comercială română, Băsescu a făcut din lupta împotriva corupției una dintre prioritățile administrației sale și a fost lăudat de Bruxelles și Washington pentru acțiunile sale anticorupție.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI