În cât timp se poate depune contestație dacă nu ești mulțumit de pensia recalculată. Detaliul care îi poate lăsa fără bani pe pensionari
Peste 4,5 milioane de pensionari urmează să primească pensiile recalculate, în luna septembrie. Poșta Română a început deja să distribuie taloanele de pensii și deciziile, iar pensionarii trebuie să le analizeze foarte bine, întrucât s-au strecurat și unele erori. În cât timp pot face contestație, dacă nu sunt mulțumiți de recalculare.
Intervalul în care pot depune contestație pensionarii nemulțumiți
Deciziile de recalculare și taloanele de pensii au început să fie distribuite prin intermediul poștașilor, din 16 august. Pensionarii care intră în posesia acestor documente trebuie să le analizeze foarte bine, întrucât s-au strecurat și erori. Peste 700.000 de pensionari au venituri mai mici în urma recalculării, din cauză că softul de la Casa de Pensii nu a luat în considerare și deciziile din instanță.
Pensionarii care se simt nedreptățiți în urma recalculării pot depune contestație. Aceștia au la dispoziție 45 de zile pentru a contesta decizia de recalculare și se pot adresa mai întâi casei teritoriale de pensii de care aparțin, pentru corectarea erorilor, apoi unei instanțe de judecată. În cazul în care nu depun contestație în termenul prevăzut de 45 de zile, deciziile vor deveni definitive și nu vor mai putea fi atacate.
”Să meargă la ghişeele caselor teritoriale de pensii fie în audienţă pentru a cere lămuriri cu privire la decizia de recalculare şi numai după ce va primi aceste lămuriri de la colegii avizaţi ar fi ultima soluţie, ultimul pas să meargă în instanţă”, a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.
Pensiile care vor fi înghețate
Autoritățile au mai precizat că, în cazul pensionarilor al căror venit a scăzut în urma recalculării, pensia va fi înghețată. Dacă înainte de recalculare pensia era de 5.000 de lei, iar în urma recalculării a scăzut la 4.000 de lei, de exemplu, pensionarii vor primi aceleași venituri pe care le aveau înainte, nu sume mai mici. Ei trebuie să se adreseze însă autorităților, pentru a rezolva erorile apărute în urma procesului de recalculare.
”Dintre acestea 84.766 (n.r. de pensii) au aceeaşi valoare rezultată în urma recalculării şi diferenţa (n.r. 700.000 de pensii) au o valoare mai mică, dar ce e important e ca fiecare pensionar să ştie că pensia nu scade”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, cu privire la recalculare.
Cu cât au crescut pensiile, în urma recalculării:
- între 1 lei și 500 de lei: 2 milioane de pensii;
- între 501 și 1.000 de lei: 1.033.580 de pensii;
- între 1.001 și 2.000 de lei: 720.000 de pensii;
- între 2.001 și 3.000 de lei: 83.000 de pensii;
- peste 3.000 de lei: 7600 de pensii.