În cât timp se murează castraveții. Ingredientul secret care îi acrește în două zile
Este perioada în care gospodinele se pregătesc de iarnă și doresc să umple cămara cu cele mai bune gustări. Murăturile nu lipsesc niciodată, iar castraveții sunt preferați de români. Aflați în rândurile următoare în cât timp se murează castraveții și câteva rețete pe care trebuie să le încercați.
Câtă sare se pune la castraveții murați
Castraveții murați se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor pentru iarnă. Nu este deloc greu să pregătiți castraveții pentru murat, însă trebuie să aveți grijă la cantitatea de ingrediente pe care o folosiți.
Cantitatea de saramură de care aveți nevoie este de jumătate din volumul borcanelor în care puneți castraveții. De exemplu, dacă aveți un borcan de 3 litri, veți avea nevoi de 1,5 litri de saramură. Pentru a o prepare, aveți nevoie de sare neiodată, grunjoasă, specială pentru murături. La fiecare litru de apă se pun circa 20 g de sare.
În cât timp se murează castraveții
Castraveții se numără printre legumele preferate ale românilor de murat. Rețeta nu este una foarte complicată. De regulă, castraveții se murează în circa 2-3 săptămâni. Puteți încerca următoarea rețetă:
Ingrediente:
- 2 kg castraveți
- 1,5 l apă
- 30 g sare (o lingură și jumătate)
- 1 lingură oțet
- 1 rădăcină de hrean
- 1 morcov
- crenguțe de mărar uscat
- boabe de piper
- boabe de muștar
- foi de dafin
Citește și: Rețete de castraveți murați. Trucuri ca să iasă crocanți și gustoși
Mod de preparare
Pentru început, se spală castraveții și se pun în borcane, cât mai apropiați. Se pun felii de morcov, boabe de piper, bastonașe de hrean, boabe de muștar, foi de dafin și crenguțe de mărar în fiecare borcan, după care se prepară saramura.
Pentru aceasta vom pune apa împreună cu sarea într-o oală pe foc și o fierbem. Atunci când dă în clocot, se lasă la fiert timp de 5 minute, după care oprim aragazul. O lăsăm să se răcească 10 minute, apoi adăugăm o lingură de oțet.
Borcanele le vom pune într-o tavă de metal, astfel încât aceasta să preia căldura, iar borcanele nu se vor sparge atunci când adăugăm saramura fierbinte. Turnăm saramura peste castraveți, iar dacă mai rămâne, nu o aruncăm, ci o păstrăm pentru a completa a doua zi.
Acoperim borcanele cu prosoape de bucătărie și se lasă la fermentat. Veți observa că o spumă va apărea deasupra castraveților, însă aceasta nu trebuie îndepărtată. A doua zi completăm cu saramură, apoi închidem borcanele cu capace sau cu celofan și se depozitează în beci sau cămară.
Castraveții de vară se murează mai repede în apă minerală
Rețeta de castraveți murați în apă minerală este una diferită, însă este una foarte simplă, iar castraveții se vor mura mai repede. Ca și ingrediente, veți avea nevoie de următoarele:
- 1 kg castraveți
- 1 litru de apă minerală
- 2 linguri cu vârf de sare neiodată
- mărar
- 5-6 căței de usturoi
Mod de preparare
Începem prin a spăla castraveți, după care le tăiem capetele. Acoperim fundul vasului în care preparăm castraveții cu mărar proaspăt. Așezăm castraveții în vasul pregătit, apoi acoperim din nou cu câteva fire de mărar. Adăugăm cățeii de usturoi, după care pregătim saramura.
Citește și: Secretul murăturilor perfecte. Pune aceste ingrediente, iar gustul va fi unic
Pentru a pregăti saramura, dizolvăm sarea în apă minerală și o turnăm peste castraveți. Acoperim castraveții cu o farfurie și punem o greutate peste ea. Castraveții se lasă la murat timp de 10-12 ore, iar a doua zi vor fi deja murați. Puteți să-i țineți și 2-3 zile la murat, însă în frigider.