Impozitul pentru locuințe crește din 2023? Suma colosală pe care vei ajunge să o plătești
România trece printr-o criză economică generalizată, pe fondul actualei situații geo-politice europene. Cu toate astea autoritățile sunt determinate să facă reformele asumate în PNRR și modificarea unor plafoane de impozitare. Printre punctele asumate sunt și cele legate de impozitarea progresivă a românilor. Fie că vorbim de salarii sau de locuințe, actuala guvernare este nevoită să implementeze acest sistem de impozitare. Deja în cadrul coaliției se vorbește de un anume procent de impozitare anual din valoarea locuinței, acesta fiind de 1%.
Impozitarea progresivă a locuințelor românilor
România ia în considerare schimbarea sistemului de impozitare, intenția fiind anunțată chiar de premierul Nicolae Ciucă. Partenerii săi de coaliție de stânga au declarat că doresc să înlocuiască actuala cotă unică de impozitare a veniturilor cu una progresivă.
Liberalii au introdus un impozit forfetar de 16% pe venit și profit în 2005, sporind veniturile bugetare. Social-democrații pledează de ani de zile pentru o impozitare progresivă.
Ciucă a declarat că guvernul nu intenționează să modifice impozitele în acest an. Dar i-a cerut ministrului de finanțe să prezinte în termen de două săptămâni propuneri pentru potențiale modificări viitoare. „Nu putem vorbi despre (modificări ale) impozitelor peste noapte”, declara Nicolae Ciucă.
Această impozitare progresivă există deja ca și punct în progamul asumat de România cu CE, în PNRR. În afară de impozitarea progresivă a veniturilor, coaliția ia în calcul și folosirea aceluiași sistem de impozitare și la colectarea taxelor locale, cum sunt și cele pentru locuințe.
Așa cum scriam de curând într-un alt material, este vorba de stabilirea unui plafon de impozitare de 1% din valoarea unei locuințe, acesta fiind de 100.000 de euro. Acum valoarea impozitelor pentru locuințe se situează între 50 și 60 de euro. Odată cu implementarea plafonului progresiv, acestea vor ajunge la aproximativ 1.000 de euro pentru o locuință evaluată la 100.000 de euro.
Mecanismul de impozitare progresivă
Dacă avem, de exemplu, două locuințe a căror valoare însumează 200.000 de euro (fiecare câte 100.00 de euro), vom plăti 2.000 de euro impozit. Dacă plafonul nu se va schimba, iar un român are în posesie mai multe locuințe, valoarea, conform calcului, va crește. Cu cât vor mai multe imobile, și se depășește limita de sus a plafonului, cu atât impozitele vor crește.
Același principiu va fi și pentru impozitul progresiv pentru salarii. Cu cât salariile vor fi mai mari cu atât cota de impozitare progresivă va crește, și invers, cu cât este mai mic salariul, cu atât cota va scade, ajungând spre zero. Toate aceste moficiări vor fi revizuite și implementate în Codul Fiscal, în următorii ani.
În afară de impozitarea progresivă a locuințelor și a salariilor, guvernanții se mai gândesc și la impozitarea bacșișului și, în cazul în care există, proprietarii de autoturisme cu mai mult de două vehicule.
„În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare.
Dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală” a spus Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Toate aceste reforme sunt asumate în PNRR și trebuiesc implementate în următorii ani, mai spune premierul Ciucă.