Impozitarea Pensiilor speciale, inclusiv pentru militari, polițiști și magistrați. Legea, votată în Parlament

de: Ștefan R. Apostol
17 06. 2020

Politicienii români nu încetează să ne uimească, prin discursuri, atitudini și luările de poziție de la tribuna Parlamentului României, dar uneori, așa cum spune și o vorbă din popor, se fac frate cu dușmanu până trec puntea.

Impozitarea Pensiilor speciale, inclusiv pentru militari, polițiști și magistrați

După luni, poate chiar ani, de dezbateri, acuze, amendamente și alte proiecte legislative, care mai de care mai stufoase, se pare că cele două partide importante din acest moment, PSD, aflat în opoziție, condus de interimarul Marcel Ciolacu, și partidul de guvernământ, PNL, condus de Ludovic Orban, au reușit să ajungă la un consens în privința unui proiect de lege controversat și disputat. Este vorba de acel proiect de lege prin care se dorește impozitarea tututor pensiilor speciale, fără excepție, cu un procent de 90%.

Impozitarea Pensiilor speciale, inclusiv pentru militari, polițiști și magistrați. Legea, votată în Parlament (FOTO: INQUAM)

Se pare că, în cele din urmă, Ciolacu și Orban au căzut la pace și proiectul va fi votat astăzi în Parlament, cu amendamentul la procentul de impozitare, și anume 85% și la faptul că nu vor fi scutiți, așa cum se propusese inițial, polițiștii, militarii și nici magistrații. Conform normelor din proiect, procentul de 85%, ca și impozit, se va aplica pensiilor de peste 7.000 de lei, în timp ce pensiile cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei, doar cu 10%.

Legea, votată în Parlament și este o victorie a inițiatorilor acestui proiect

Conform procedurilor proiectul de lege a trecut de Comisia de buget-finanţe, urmnând ca votul final să fie dat de reprezentanții Camerei Deputaților, fiind forul legislativ în această cauz. Cel care a reușit modificările menționate anterior este deputatul USR Claudiu Năsui. Surse apropiate spun că PSD şi-ar fi dorit să impoziteze toate pensiile, dar acest lucru s-a dovedit a fi neconstituţional. Noua formulă de calcul, despre care am anunțat, ieşită de la comisie, are modificările cerute de Năsui și acceptate, în cele din urmă de toți partenerii politici implicați în procesul de acceptare și votare a noii legi.