Impozit proprietate 2023. Cât vom plăti în plus anul viitor
Impozit proprietate 2023! În luna mai a acestui an și, ulterior, la începutul lunii iunie, redacția Playtech scria despre PNRR. În cadrul acelor materiale, conform asumărilor PNRR, actuala guvernare anunța noi formule de calcul pentru impozitul pe proprietăți. Conform informațiilor de la acel moment, se discuta de un plafon de impozitare, în funcție de numărul de proprietăți. În același timp mai spun documentele, se elimină diferențierea impozitului în funcție de tipul de proprietar, persoană fizică sau juridică. Oricum, rămâne întrebarea „Cât vom plăti în plus anul viitor?”.
Impozit proprietate 2023. Se elimină diferențierea impozitului în funcție de tipul de proprietar
Noile proiecte asumate în PNRR, anunță modificări majore, mai ales la colectarea impozitelor locale, în special cele pentru prorpietăți. Așa cum spune și titlul, noile reglementări elimină această diferențiere de impozitare.
Cu alte cuvinte se vor colecta impozitele pe alte baze de calcul, decât cele în funcție de propietar, persoană fizică sau juridică. Conform planului cadru din PNRR, se impune, în aceste condiții, stabilirea unui plafon de impozitare.
Noul procent, de 1% din valoarea unei locuințe, va ajunge la 100.000 de euro. Acum valoarea impozitelor pentru locuințe se situează între 50 și 60 de euro. Odată cu implementarea plafonului, acestea vor ajunge la aproximativ 1.000 de euro pentru o locuință evaluată la 100.000 de euro.
Dar se schimbă schimbarea,odată cu noile modificări din Codul Fiscal, ce vor fi aplicate din 2023. Conform acestora, impozitul minim va fi de 0,1%, pentru clădirile rezidențiale, și de 0,5%, pentru pentru cele nerezidențiale. Acet plafon lasă mână liberă administrațiilor locale să stabilească care va fi valoarea cotelor de impozit.
Cât vom plăti în plus anul viitor
În urma unor analize a noilor reglementări, cei de la Deloitte Romania au simplificat ideile transpuse în modificările aduse Codului Fiscal, aceștia spunând că:
„Începând de anul viitor, indiferent de tipul proprietarului sau de natura clădirii, valoarea impozabilă a unui imobil se va determina în funcție de datele cuprinse în studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „grile notariale”. În plus, la valoarea clădirii se va adăuga și cea a terenului pe care este construită, preluată din aceleași studii. Prin excepție, dacă valorile din aceste studii sunt mai mici decât cele actuale, din baza de date a autorităților locale, respectiv cele determinate conform regulilor în vigoare la 31 decembrie 2022 pentru clădirile rezidențiale, impozitul pentru anul 2023 se va calcula ținând cont de valoarea cea mai mare.
Astfel, în principiu, impozitul pe clădiri va crește de anul viitor, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice, și, doar în anumite cazuri excepționale, acesta va rămâne neschimbat față de 2022.”, spune analiza Deloitte România.
Conform calculelor Deloitte, în 2023 vom plăti cu 50% mai mult. Dacă acum plăteam 250 de lei, în 2023, după noua formulă de calcul, impozitul se va ridica la 375 de lei.