Impozit pentru pensiile de peste 2.000 de lei în 2024. Ministrul Muncii a făcut anunțul

de: Corina Oprea
24 12. 2023

În ultima vreme au avut loc schimbări importante în ceea ce privește pensiile românilor. Ministrul Muncii a anunțat că urmează o nouă modificare importantă, care se va aplica doar anumitor români. Este vorba despre pensiile de peste 2000 de lei, care vor fi impozitate.

Ce pensii vor fi impozitate

Sorina Bucura Oprescu a adus o veste neplăcută pentru persoanele în vârstă din România, la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Ministrul Muncii a anunțat că pensiile care depășesc suma de 2000 de lei vor fi supuse impozitării începând din anul viitor, așa cum a decis recent Guvernul.

De asemenea, ministrul Muncii a subliniat faptul că există fonduri pentru cele două majorări ale pensiilor programate pentru anul viitor. Începând cu săptămâna trecută, au început deja să fie tipărite noile cupoane de pensii, anticipându-se astfel o creștere generală a tuturor pensiilor în 2024.

„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. De săptămâna trecută a început tipărirea noilor cupoane de pensii. În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Conform comunicatului oficial al Guvernului, se stabilește că pensionarii care primesc pensii în cuantum mai mare de 2.000 de lei vor fi supuși unei taxe de impozitare de 10%. Detaliile complete privind schema de impozitare sunt clarificate în comunicatul menționat. Această regulă intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Reguli noi privind pensionarea anticipată

Odată ce noul regulament al legii pensiilor intră în vigoare, cetățenii români se vor confrunta cu modificări semnificative în ceea ce privește pensionarea anticipată începând din luna septembrie.

În prezent, sistemul permite românilor să opteze între pensionarea anticipată fără penalizări și pensionarea anticipată cu penalizări. Cu toate acestea, începând cu septembrie 2024, legislația suferă modificări substanțiale.

Vezi și: Ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor pune capăt zvonurilor

Începând cu toamna, unica opțiune legală pentru pensionarea anticipată va fi cea cu penalizări. Simplu spus, posibilitatea ieșirii la pensie fără penalizări pentru români va fi valabilă doar până în august 2024, conform noilor prevederi ale Legii pensiilor publice.

Printre modificările semnificative aduse de noul act normativ, Legea 360/2023, se remarcă păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, spre deosebire de actuala situație în care există două variante de pensionare anticipată.

Astfel, pensia anticipată fără penalizare va fi eliminată, iar opțiunea cu penalizare va rămâne singura disponibilă. Practic, posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme fără a suporta penalizări va exista doar până la sfârșitul lunii august 2024.

În prezent, sistemul de pensionare în România permite obținerea pensiei anticipate fără penalizări cu până la cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare. Această opțiune este condiționată de realizarea unui stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare specific fiecărui individ.

Pentru a beneficia de pensia anticipată cu penalizări, aceeași perioadă de cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare este valabilă. Totuși, în acest caz, condiția este mai puțin restrictivă, necesitând doar realizarea stagiului complet de cotizare specific fiecărui contribuabil.

Această reglementare oferă o alternativă pentru cei care nu îndeplinesc condițiile necesare pentru pensia anticipată fără penalizări, permițându-le totuși să se pensioneze înainte de vârsta standard, dar cu o ajustare a beneficiilor.

Când intră pensiile majorate în ianuarie

Cu privire la prima lună a anului, se cuvine menționat că, întrucât vor exista două zile libere pentru angajații din sectorul public în prima săptămână a lunii ianuarie, plățile către beneficiari vor fi procesate și distribuite de către factorii poștali începând cu data de 3 ianuarie.

Pentru cei care primesc pensia prin intermediul cardului, este de notat că suma aferentă va fi transferată în conturile lor începând cu data de 12 ianuarie. Din cauza liberelor, va întârzia și primirea banilor, așa cum au anunțat oficialii.

„Începând de duminică se tipăresc taloanele de pensii aferente lunii ianuarie 2024 care includ creșterea valorii punctului de pensie de la 1.785 lei la 2.032 lei și creșterea indemnizației sociale de la 1.125 lei la 1.281 lei. Suntem în grafic datorită eforturilor făcute de către colegii mei de la Casa Națională de Pensii Publice pentru a finaliza acest proces de tipărire, în această săptămână a taloanelor, ca ulterior să fie predate către CN Poșta Română, astfel încât, începând cu data de 3 ianuarie 2024 beneficiarii noștri să primească pensiile majorate”, a anunțat Daniel Baciu.

Te-ar putea interesa și: Pensii cu 6.000 de lei mai mari pentru acești români. Pensionarii care vor avea o creștere imensă

Adoptată prin votul final în luna noiembrie, noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare în septembrie 2024, cu toate acestea, o serie de prevederi au fost deja implementate începând cu 1 ianuarie. Publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de luni, Legea 360/2023 propune mai multe modificări, inclusiv creșterea vârstei standard de pensionare și acordarea de bonusuri.

Unul dintre obiectivele principale ale Legii 360/2023 este eliminarea inechităților existente între beneficiarii sistemului public de pensii, având în vedere că aceasta are scopul de a restabili încrederea în cadrul acestui sistem. În linii mari, intrarea în vigoare a legii pensiilor este programată pentru 1 septembrie 2024, însă anumite prevederi se vor aplica încă de la începutul anului.