Important pentru toți cei care au cont și card bancar. Rămâi instant fără banii din bancă

de: Emanuela Pană
09 06. 2020

O nouă metodă de furt i-a alertat pe români. Poți rămâne fără bani pe card fără ca măcar să îți dai seama cum s-a petrecut excrocheria. Mai multe detalii despre felul în care acționează hoții, dar și cum își poți păstra banii în siguranță, în paragrafele următoare.

Cum rămâi fără bani pe card. S-a descoperit o nouă escrocherie

Hoţii au o nouă metodă prin care îşi jefuiesc victimele și dacă până acum acționau pe stradă, în mijloacele de transport în comun, ori în locurile aglomerate, acum și-au dat seama că se poate și virtual. Utilizatorii de pe internet devin din ce în ce mai expuși în fața acestor metode, așa că băgați de seama unde vă introduceți datele de pe cardul bancar.

Cum atentează hoții la banii noștri din cont? Nimic mai simplu! Șarlatanii îi păcălesc pe oameni că li se datorează compensații financiare pentru breșele de date cu caracter personal. În schimb, ei le cer utilizatorilor să își achiziționeze „numere temporare de asigurare socială din SUA“ (ce valorează cca. 9 dolari fiecare), și nu numai! Le solicită viitorilor păgubiți să introducă un număr de card bancar și să le comunice numerele de asigurare socială, după care să aștepte plata, care, evident, nu vine.

Victime s-au găsit pretutindeni: în Rusia, Algeria, Egipt, Emiratele Arabe Unite, dar și în alte țări.

Ce trebuie să faci ca să nu rămâi falit

Ei bine, în primul rând ai grijă ca site-urile pe care navighezi să fie cât mai sigure. Pentru a rămâne protejați de posibilele riscuri de fraudă online, experții vă încurajează să nu aveți încredere în ofertele de plată, iar dacă cineva vă promite o sumă mare de bani pentru ceva ce pare de-a dreptul banal, fiți siguri că este o capcană!

„Escrocii sunt, cel mai probabil, și ei vorbitori de limbă rusă, așa cum sugerează cererea de plată în ruble, plus similitudinea suspectă cu alte metode de a obține mulți bani fără efort, folosite de multe ori de locuitorii Rusiei și ai CSI. Momeala electronică variază — cadouri, sondaje, economii secrete pentru pensionare, chiar și un loc de muncă part-time ca dispecer de taxi — însă acestea tind să fie în limba rusă.

Esențialul rămâne întotdeauna același: promisiunea tentantă de a obține mulți bani ușor, urmată de o cerere de a plăti pentru un serviciu ieftin, fie că este vorba de un comision, de o plată „securizată” sau de un SSN temporar. Noua schemă este una de actualitate și este legată de oferirea de compensații pentru breșele de date. Odată ce unele organizații au început să le plătească utilizatorilor, escrocii au decis că există o oportunitate financiară și pentru ei“, a explicat explică Tatyana Sidorina, security expert la Kaspersky, pentru capital.ro.