Împărtășania credincioșilor, amânată oficial. Explicația oferită de Patriarhul Daniel
Biserica Ortodoxă Română a refuzat categoric împărtășirea credincioșilor cu lingurițe de plastic, motiv pentru care Patriarhul Daniel a venit cu o propunere fără precedent: amânarea împărtășaniei până când aceasta va putea fi făcută în mod traditional ortodox, cu linguriță din argint.
Scrisoarea Patriarhului Daniel către membrii Sfântului Sinod
Patriarhul Daniel le-a solicitat membrilor Sfântului Sinod, prin intermediul unei scrisori oficiale, să își exprime părerea față de amânarea Sfintei Împărtășanii, pe perioada epidemiei.
Președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că utilizarea unei singure lingurițe pentru Sfânta Împărtășanie este o practică veche de nouă secole, nereglementată în nici un Sinod, neputând fi schimbată nici în aceste vremuri grele, contrar solicitărilor medicilor epidemiologi, potrivit G4media.
Patriarhul menționează că, dacă și ceilalți membri ai Sfântului Sinod vor fi de acord, “se va solicita autorităților de stat să permită doar participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”.
Scrisoarea a fost trimisă membrilor Sfântului Sinod, care ar fi trebuit să răspundă până pe 11 mai, urmând ca pe baza răspunsurilor să fie făcută publică poziția oficială a BOR, potrivit G4media.ro.
BOR nu acceptă folosirea linguriței de plastic
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR, a declarat pentru Antena 3 că Biserica Ortodoxă Română va suspenda împărtășirea credincioșilor, după Sfânta Liturghie. Decizia a fost luată după ce premierul Ludovic Orban a explicat că Guvernul cere preoților să folosească lingurițe de unică folosință la împărtășanie, pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19.
”Aș spune că e o știre bombă artizanală. Slujbele cu credincioși vor fi oficiate exclusiv afară, bisericile vor fi deschise pentru un număr restrâns, cu respectarea unor reguli pentru rugăciune individuală. Împărtășirea e amânată pentru o scurtă perioadă. A mai existat un astfel de moment al amânării împărtășirii timp de două luni, în 1829, tot din motive legate de epidemie, în România”, a declarat Vasile Bănescu.