Impact major al furtunii solare pe glob. Cum se va simți, de fapt, în România, chiar în aceste zile
O furtună geomagnetică (cunoscută și sub numele de furtună solară) cu o viteză de peste 1,3 milioane de kilometri pe oră este așteptată să ajungă pe Pământ mâine, provocând probleme prin satelit, potrivit cercetătorilor.
Impact major al furtunii solare pe glob
Furtuna solară va ajunge în România în data de 12-13 mai 2021 și este încadrată în categoria G3 de intensitate puternică, pe o scală cu 5 trepte.
Furtuna solară ar putea cauza probleme tehnologiei bazate pe satelit.
Potrivit NASA, o furtună solară de această intensitate poate provoca „fluctuații slabe ale rețelei electrice” și poate avea „un efect minor asupra operațiunilor prin satelit”.
Acest lucru se datorează faptului că atunci când fotonii bombardează bariera magnetică a Pământului, aceasta se extinde, făcând semnalele satelitului mai greu de pătruns.
„În timp ce această furtună solară nu este deosebit de rapidă sau puternică, are potențialul de a provoca furtuni geomagnetice și aurore din clasa G1 la latitudini mari.”
Ce este o furtună solară
O furtună geomagnetică este o perturbare tranzitorie a magnetosferei Pământului cauzată de o undă de șoc de vânt solar și / sau nor al câmpului magnetic care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.
O ejecție de masă coronală solară (CME) sau o zonă de interacțiune rotativă (CIR), un curent de mare viteză de vânt solar care provine dintr-un crater coronal, poate fi sursa furtunii magnetice. În perioada petelor solare, apariția furtunilor geomagnetice crește și coboară.
Magnetosfera este comprimată inițial pe măsură ce crește presiunea vântului solar. Câmpul magnetic al vântului solar interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, transferând mai multă energie în magnetosferă, scrie natureworldnews.
Toate interacțiunile au ca rezultat o creștere a fluxului de plasmă peste magnetosferă (datorită câmpurilor electrice ridicate din magnetosferă) și creșterea curentului electric al magnetosferei și ionosferei. Un curent electric din magnetosferă generează un câmp gravitațional care forțează linia dintre magnetosferă și vântul solar în timpul fazei principale a unei furtuni geomagnetice.
Se știe că o furtună geomagnetică provoacă sau este asociată cu o varietate de fenomene meteorologice spațiale.
Fenomenele de particule energetice solare (SEP), curenții induși geomagnetic (GIC), întreruperile ionosferice care provoacă scintilații radio și radar, deteriorarea navigației busolei magnetice și spectacolele aurorale la latitudini mult mai mici decât în mod normal sunt toate exemple de ce s-ar putea întâmpla.