„Îmi cer scuze“, greșeala pe care toți românii o fac în exprimare. Ce înseamnă, de fapt

de: Bișinicu Andreea
18 01. 2022

Se spune că bunele maniere se învață, inițial, în cei șapte ani de acasă, iar în societate oamenii trebuie să se comporte ca atare, pentru a dovedi că sunt persoane educate și cu mult bun simț. De mici suntem învățați să fim politicoși și să ne cerem scuze, atunci când facem o greșeală. Cu toate acestea, sintagma „îmi cer scuze” este complet eronată, spun specialiștii. Iată explicația.

De ce nu ar fi corect să spunem „Îmi cer scuze!”?

Limba română are multe capcane în care foarte mulți oameni cad, de fiecare dată. Atunci când vine vorba despre erorile de exprimare, românii fac, deseori, confuzii în ceea ce privește felul corect în care sunt conjugate verbele, folosirea nepotrivită a unor cuvinte în context și alte greșeli des întâlnite.

Utilizatorii nativi ai limbei române fac greșeli atât în scris, cât și în comunicarea verbală, atunci când se exprimă prin viu grai. Una dintre aceste erori este folosirea sintagmei „Îmi cer scuze!”, atunci când vrei să te disculpi și să obții iertarea interlocutorului tău, pentru anumite greșeli pe care le-ai făcut în trecut.

Unii lingviști sunt de părere că asocierea acestor cuvinte este complet eronată, deoarece atunci când spui „îmi cer scuze” sau „ne cerem scuze” este ca și când ți-ai cere scuze tu ție pentru greșelile pe care ți le-ai făcut de unul singur, tu fiind persoana de la care pretinzi iertare.

Pe de altă parte, deși varianta diplomată potrivită ar fi „vă rog să îmi acceptați scuzele” sau „vă rog să ne acceptați scuzele”, anumiți specialiști în lingvistică nu consideră că prima variantă, cea pe care toți românii o folosesc, ar fi greșită.

Alte greșeli pe care le fac românii în vorbirea curentă

Celebrele „care” și „pe care” au devenit vedetele rețelelor de socializare în ultimii ani de zile, dându-le adevărate bătăi de cap elevilor și nu numai, fiind folosite, deseori, greșit.

Așadar, este esențial să facem diferența între „gimnastul care a câștigat Campionatul Mondial” și „colega pe care ai condus-o acasă.”

Alte greșeli des întâlnite în limbajul curent sunt cele precum celebrele „majoritatea oamenilor fac autostopul” și „cea mai bine plătită actriță”.

În cazul primei sintagme, verbul se acordă cu „majoritatea”, așadar varianta corectă este „majoritatea oamenilor face autostopul”. Pentru că unii lingviști sunt de părere că ambele variante se pot accepta, compromisul diplomat este să folosiți „cei mai mulți oameni fac autostopul”, pentru a evita neînțelegeri.

În ceea ce privește a doua greșeală, foarte mulți utilizatori de limba română au tendința de a transforma la feminin „cea mai bine plătită”când, în realitate, varianta corectă este „cel mai bine plătită actriță”. Inversând topica, ne iese „actrița plătită cel mai bine”, variantă care, de obicei, elucidează misterul și înlătură confuziile.